Lokalne vijesti

TRAVNIK: Određen pritvor uhićenima u akciji “Phoenix”

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Središnja Bosna stavilo je Prijedlog za određivanje pritvora protiv trojice osumnjičenih inicijala Z. Č. (1962.), F. G.-G.  (1971.), te G.J. (1978.), koji su se udružili radi činjenja krivičnih djela.

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji “Phoenix” koja je sprovedena od strane Federalne uprave policije Sarajevo i Ministarstva unutarnjih poslova KSB po naredbama Općinskog suda Travnik i pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva KSB.

Naime, osumnjičenom Z.Č. se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivično djelo krivotvorenje isprave i krivično djelo lihvarstvo.

Osumnjičenom F. G.-G. se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i krivično djelo iz člana 69. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva KSB Travnik.

Osumnjičenom G. J. se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i krivično djelo iz člana 69. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva KSB Travnik.

U prostorijama Tužiteljstva ispitani su osumnjičeni od strane postupajućeg tužitelja, nakon čega je postupajući tužitelj na temelju svih do sada prikupljenih dokaza utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavlja na teret, zbog čega je sucu za predhodni postupak Općinskog suda Travniku, stavio prijedlog za određivanje pritvora prema osumnjičenima. 

Pritvor se predlaže iz razloga jer postoji opasnost od bjekstva, postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će uništiti, sakriti ili izmijeniti dokaze i tragove važne za krivični postupak odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo.

Istraga se intezivno nastavlja u predmetu.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend