Zanimljivosti

Top savjeti za pranje odjeće: Evo kad će se rublje skupiti, a kad ne

Vuna je najosjetljivija i ne smije u sušilicu da se ne bi skupila, a ne smije se ni objesiti da se ne bi razvukla. Suštiti je treba na ravnom. Što se pamuka tiče pri kupnji treba pročitati hoće li se i koliko skupiti.

 

Kod kupovine odjeće, kao i kod ostalih stvari, treba čitati deklaraciju. Na njoj su podaci o materijalu od kojeg je napravljen odjevni predmet, ali i savjeti za održavanje.

Na trapericama piše da ih treba prati preokrenute. Preokrenute je dobro prati i hlače od kepera te ostalu tamnu odjeću. Kad je peremo tako da je vanjska strana unutra, manje će se vidjeti nabori koji nastanu tijekom pranja – upozorava Tomislav.

S kolegicom Nadom, s kojom radi u Udruzi Kamensko u Zagrebu, dao nam je razne savjete o održavanju odjeće.

– Traperice i hlače od kepera skupe se uvijek u pranju, no pri nošenju se brzo rašire i vrate na ‘staru’ veličinu. Zato traperice uvijek treba kupovati točno onakve kakve nam odgovaraju, a ne veće bojeći se da će se skupiti – dodao je Tomislav.

Napomenuo je da na etiketi uz svaku odjeću mora pisati postotak koliko će se skupiti u pranju.

– Kod nove odjeće neće se skupiti jedino ona čiji su materijal prije šivanja oprali. Najviše se skuplja pamuk. Vuna se može skupiti i više od pamuka, ali se može i jako rastegnuti tijekom sušenja. Zato odjevne predmete od vune treba sušiti polegnute da se ne ‘izvjese’, odnosno ne rašire – upozorava Tomislav.

I na drugoj odjeći, pogotovo onoj tamnijoj, često piše da je treba prati preokrenutu. Na tamnoj, ali i onoj intenzivnijih boja piše da je treba prati odvojeno, a ponekad je na deklaraciji i dodatak “ili sa sličnim bojama”. Vjerojatno pušta boju pa nas žele upozoriti kako ne bismo u pranju obojili svijetlu i osjetljivu odjeću.

Foto: 24 sata

– Treba pri pranju paziti na boje i pokušati prati odvojeno ono svijetlo, intenzivnih boja te tamno. Nije preporučljivo prati zajedno ni, na primjer, traperice i nježnu bluzu. Grubi i teški materijal, kao što je traper, uništit će bluzu – upozorila je Tomislavova kolegica Nada.

I prije glačanja treba proučiti deklaraciju tog odjevnog predmeta i pridržavati se preporučenih temperatura jer ga pretoplim glačalom možemo oštetiti.

– Odjeću koju treba prati naopako, s unutarnje strane treba i glačati – dodala je Nada.

Na tamnoj odjeći, glačamo li je s prave strane, ostat će sjajni tragovi. Treba paziti i na “slike” te glačati ih dok je majica okrenuta na krivu stranu.

Pri pranju treba paziti i na deterdžent, a za odjeću od osjetljivih materijala koristiti poseban za osjetljivo rublje, što ponekad i piše na deklaraciji. Na deklaraciji sportske odjeće može pisati i da se ne koristi omekšivač. Smanjit će svojstvo upijanja i odjeća više neće biti funkcionalna. I tkanine od mikrofibre zbog omekšivača će izgubiti svojstva, na primjer krpa neće privlačiti prašinu. Omekšivač nije dobro koristiti za ručnike i kuhinjske krpe jer će slabije upijati.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend