Vijesti iz BiH

Tona peleta sa 600 pala na 300 KM

Cijene ogrjeva, koje su početkom zimske sezone naglo porasle, u fazi su opadanja pa tako tona peleta trenutno košta oko 300 KM, dok je u listopadu prošle godine dostizala i do 600 KM.

 

Na početku zime ne samo da su cijene bile visoke, već je vladala prava nestašica ogrjeva, posebno peleta, koji se mjesecima unaprijed naručivao.

“Tada kada je zavladalo veliko poskupljenje, mi nismo nešto ni podizali cijene i pelet je tada bio 350 KM po toni, a sada košta 300 KM”, kažu u jednom poduzeću koje se bavi distribucijom peleta.

Naglašavaju kako kupaca sada ima mnogo manje, a oni dokupljuju manje količine. Očekuje se da će u sljedećem razdoblju postupno cijene još opadati.

Dodaju kako su u proljeće i u ljetnom razdoblju cijene peleta po toni bile oko 250 KM.

Što se tiče drva, blaga zima omogućila je bolji pristup sječi u šumama pa je i cijena drvne sječke u blagom opadanju.

“Paleta drva do kolovoza je bila 160 KM. Kada je zavladala nestašica bila su 180 KM, dok su trenutno 170 KM po paleti”, navode u jednom banjalučkom poduzeću.

Kažu kako su se građani uglavnom opskrbili za veće količine te da se sada drva samo dokupljuju i najčešće se uzima paleta ili dvije.

Kako su za Nezavisne rekli u nekoliko tvrtki koje prodaju briket, cijena mu je sada oko 250 KM po toni, ali građani se često odlučuju za manja pakiranja od 10 kilograma, koja koštaju oko tri KM.

Oni koji se bave prodajom ogrjeva kažu kako je drva za sljedeću sezonu najpovoljnije kupovati od ožujka do svibnja, kada su cijene najniže.

(Dnevnik.ba)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend