Svijet

Toksikolog o Praljku: Ljekarska intervencija nije bila dovoljno brza

HAG – Toksikolog Franjo Plavšić kaže da ljekarska intervencija nakon trovanja Slobodana Praljka nije bila dovoljno brza bez obzira na to o kom je otrovu riječ.
Ističući da je brzina ključna u spasavanju života otrovanog pacijenta, posebno ako se ne zna o kojem se otrovu radi, Plavšić je dodao da je, čini se, prošlo previše vremena otkad je Praljak popio otrov do njegovog odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno.
Plavšić napominje da je i za najjači otrov koji se popije (ne injektira se u venu) potrebno neko vrijeme da uđe u krv, odnosno postane smrtonosan, a za to vrijeme ljekari mogu pomoći.
Plavšićeve riječi o zakasneloj intervenciji potvrđuju podaci prema kojima je Praljak popio otrov u 11:30, a kola hitne pomoći navodno su stigla na Haški sud tek oko 12:30, dakle sat kasnije. Potom je stigao i tim za reanimaciju, a tek sat kasnije hitna je pomoć navodno odvezla Praljka u bolnicu.
“Kod trovanja je vrlo važno da pacijent što prije stigne u bolnicu kako bi mu se isprao želudac i primijenila terapija koja će očistiti organizam od otrova. Među ostalim, u nekim se slučajevima primjenjuje i dijaliza – objašnjava Plavšić.
Dodaje kako je vjerovatno sve moglo krenuti drugim pravcem da je Hitna odvezla Praljka do bolnice u roku od 15 do 30 minuta otkako je popio otrov. Iako se i dalje ne zna o kojem je otrovu riječ, osim što je izvjesno da je bio vrlo snažan, neke pretpostavke govore da je možda riječ o cijanidu ili arseniku.
Direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. Maja Grba-Bujević, kaže kako je u Hrvatskoj u gradskim sredinama u takvim hitnim slučajevima za dolazak hitne pomoći dovoljno desetak minuta.
“Na licu mjesta radi se nužna reanimacija, a potom se pacijent što prije odvozi u bolnicu, s obzirom na to da su mogućnosti pomoći ekipe Hitne u takvim slučajevima ograničene”, kaže ona.

nezavisne.com

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend