Svijet

Todorić: Još rano za slavlje

Veliko je pitanje bi li Agrokorovih 3,2 milijardi duga moglo postati tempirana bomba koja će eksplodirati i prije 2016. godine.

Do zatvaranja transakcije vrijedne 240 miliona evra još je uvijek dug put, na kojem ima mnogo prepreka. Agrokor mora dobiti saglasnost agencija za tržišno takmičenje u Sloveniji i Srbiji, a takođe su tu i moguće izmjene zakona o rokovima plaćanja, koji bi rokove skratio sa 60 na 30 dana te dogovor o reprogramu Mercatorovih dugova bankama, među kojima je i NLB. Veliko je pitanje bi li Agrokorovih 3,2 milijardi duga moglo postati tempirana bomba koja će eksplodirati i prije 2016. godine kada Agrokor mora isplatiti imatelje svojih obveznica.

 

Hoće li Agrokor dobiti zeleno svjetlo slovenske agencije za tržišno takmičenje?

Ključno pitanje za uspješno zaključenje posla je hoće li Agrokor dobiti zeleno svjetlo slovenske agencije za tržišno takmičenje (AVK). Agrokor ne samo da će preuzeti Mercatorov tržišni udio, koji prema posljednjim podacima iznosi 32,8 posto na slovenačkom tržištu, već sa sobom donosi i vertikalnu koncentraciju dobavljača i prodaje. Na temelju prethodnih iskustava, proces dobivanja odobrenja od slovenačkog regulatora mogao bi biti relativno dug i složen.

12 milijuna eura kazne ako Agrokor ne poštuje odluku regulatora

Što se tiče Srbije, Agrokor kroz maloprodajni lanac Idea kontroliše 13,6 posto tržišta,a zajedno s Mercatorom i vezanim preduzećima ovaj udio je veći od 30 posto. Agrokor bi nakon preuzimanja Mercatora u Srbiji zaostajao za Belgijskim Delhazijem, koji posjeduje Maxi i C Market, za samo pet posto tržišnog udjela. Iako zakon u Srbiji predviđa restrikcije za preduzeća sa 40 i više posto tržišnog udjela, nije isključeno da bi regulator mogao zabraniti spajanje zbog zaštite konkurencije. Ukoliko Agrokor ne bi poštovao odluku regulatora, to će ga koštati 12 miliona eura kazne. Stiže novi zakon kojim se rok za plaćanje dobavljačima prehrambenih proizvoda skraćuje s postojećih 60 dana, na 30 dana. Takođe, ranije ovoga mjeseca slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, jedini član slovenačke vlade koji se otvoreno protivi prodaji Mercatora, objavio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivredi, kojim se rok za plaćanje dobavljačima prehrambenih proizvoda skraćuje s postojećih 60 dana, na 30 dana. Očekuje se da će ovaj prijedlog ići na javnu raspravu do kraja mjeseca. Ova izmjena zakona bi Agrokoru vezala ruke u pregovorima s dobavljačima. Grupa Agrokor svojim dobavljačima i poslovnim partnerima račune plaća u prosjeku nakon 197 dana, dok Mercatorov prosječni rok plaćanja iznosi 90 dana. Ako bi Agrokor htio rokove plaćanja prilagoditi Mercatorovim rokovima, za to bi trebao dodatnih pola milijarde eura.

Agrokor ima problema i na domaćem terenu

Osim navedenog, Agrokor ima problema i na domaćem terenu. Agrokor je na 3,2 milijarde eura duga, što je samo 700 miliona eura manje od njihovih godišnjih prihoda prošle godine, kad je ostvario oko osam miliona eura dobiti. Dodatni udarac za Agrokor biće predstojeći ulazak u EU, koji će najvjerojatnije smanjiti trgovačke marže. Takođe, u Sloveniji ga čeka pad potrošnje zbog povećanja PDV-a.

(Dnevnik)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend