Vijesti iz BiH

Tisuće hodočasnika iz BiH i cijeloga svijeta stiglo u Međugorje

Tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovini i cijeloga svijeta stiglo je u petak u Međugorje na obilježavanje 40. obljetnica Gospinih ukazanja. Najviše je domaćih vjernika no tu su i pojedinci kao i organizirane skupine iz Poljske, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Francuske, Irske, SAD, Meksika, Brazila, Kine…

Prema najavljenom programu, središnja svečana sveta misa održat će se u 19 sati, a predvodit će je provincijal fra Miljenko Šteko. Uoči same obljetnice, na blagdan Rođenja svetog Ivana Krstitelja, održana je tradicionalna međunarodna “Hodnja mira” koja je započela u 6 sati ispred samostana Svetog Ante na Humcu, s blagoslovom humačkog gvardijana fra Darija Dodiga, pa sve do župne crkve Svetog Jakova u Međugorju.

Fenomen Međugorja, koje je danas jedno od najpoznatijih marjanskih svetišta u svijetu, započeo je prije točno 40 godina, iako Katolička Crkva o tome nikada nije zauzela službeno stajalište. Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henryka Hosera prije tri godine trajnim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme i ‘ad nutum Sanctae Sedis’ (na raspolaganju Svetoj Stolici), a također je dopustio službena hodočašća u Međugorje ako ih organizira Crkva, župe, biskupije i redovničke zajednice.

Prema tvrdnjama tada šestero djece – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, Gospa se prvi put ukazala 24. lipnja 1981. godine. Nekima od njih ukazanja traju do danas, a međugorsku Gospu katolici nazivaju Kraljicom mira.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend