Vijesti iz BiH

TI BiH: Nove afere u pravosuđu produbljuju nepovjerenje javnosti

Nije dobra praksa da VSTS ne dopušta da se objavi odluka Drugostupanjske disciplinske komisije u postupku protiv Gordane Tadić sve dok stranke u postupku ne dobiju pisani otpravak odluke. Također, snimka razgovora prema kojem se glavna tužiteljica Tadić sastaje s direktorom OBA-e, dok se protiv njega vodi istraga, produbljuje nepovjerenje javnosti u Tužiteljstvo BiH i OSA-u.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) smatra da nije dobra praksa da Visoki sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) ne dopušta da se javnosti objavi odluka Drugostupanjske disciplinske komisije u postupku protiv Gordane Tadić sve dok stranke u postupku ne dobiju pisani otpravak odluke. Prvostupanjska disciplinska komisija je glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH izrekla disciplinsku mjeru premještenje s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice i postoji interes javnosti da zna da li je odluku potvrdila i drugostupanjska disciplinska komisija.

TI BiH upozorava da disciplinske postupke protiv sudaca i tužitelja inače karakterizira netransparentnost u vidu anonimiziranja odluka kojima se izriču javne opomene, te da javnost ima interes da bude obaviještena o svim fazama u postupcima koji se vode protiv najviših pravosudnih dužnosnika. Posebno onda kada se izriču disciplinske mjere kao što su premještanje ili razrješenje od dužnosti. Najnoviji slučaj u kojem VSTV izričito zabranjuje da se odluka objavi, dok pisani otpravak ne bude dostavljen strankama u postupku, samo potvrđuje da je neophodno mijenjati propise o disciplinskoj odgovornosti sudaca i tužitelja kako bi se jamčila transparentnost postupka i javnost rada.

TI BiH podsjeća i da se ovo sve dešava dok u javnosti kruži snimka, a iz koje proizlazi da se glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sastajala s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Osmanom Mehmedagićem, u vrijeme dok je ovo Tužiteljstvo provodilo istražne radnje u vezi s njegovom diplomom, što samo produbljuje nepovjerenje javnosti u agencije za provođenje zakona. Nitko ne bi smio koristiti funkciju koju obavlja, kako bi vršio utjecaj na organe gonjenja, niti je preporučljivo da se glavna tužiteljica sastaje s visokim dužnosnicima dok se protiv njih vodi istraga.

(ti-bih.org)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend