Glazbene vijesti

The Velvet Underground tuže Warholovu zakladu zbog ‘banane’

The Velvet Underground podnijeli su tužbu protiv Andy Warholove zaklade za vizualne umjetnosti kako bi spriječili da se Warholova slika banane s albuma prvijenca grupe nezakonito koristi na opremi za iPad i iPhone ili na drugim proizvodima.

Legendarna rock grupa iz ’60-ih, koju su osnovali Lou Reed i John Cale, optužila je fondaciju za kršenje zaštitnog znaka, tvrdeći da je dizajn banane sinonim za The Velvet Underground.
Bend kaže kako se odlučio za pravne korake nakon vijesti da se Andy Warhol Foundation složila s uporabom dizajna banane na seriji kutija, futrola i torbi planiranoj za Appleove uređaje iPhone i iPad.
Apple nije naveden kao tuženik u civilnoj tužbi podnesenoj saveznom sudu na Manhattanu, a Warholova fondacija u srijedu nije željela ništa komentirati.

Dotičnu bananu Warhol je odabrao i zajedno sa svojim potpisom stavio na omot prvog albuma grupe iz 1967. “The Velvet Underground & Nico”.
Iako su se The Velvet Underground raspali 1973. album se smatra jednim od najboljih i najutjecajnijih albuma svih vremena, a poznat je također pod imenom “Banana”.
Dizajn banane, koji Warhol nije nikada službeno zaštitio, postao je simbol, istinska ikona The Velvet Undergrounda. “Taj je simbol postao toliko identificiran s grupom The Velvet Underground da javnost, posebno dio koji sluša rock glazbu, odmah prepoznaje dizajn banane kao simbol Velveta” stoji u tužbi. “To nije samo Andy Warholova grafička reprodukcija komada voća, to je kultna VU banana” ističe bend.

U tužbi se tvrdi da zaklada, koja je osnovana nakon Warholove smrti 1987., pokušava prevariti javnost tako da ona misli da je grupa The Velvet Underground ponudila sponzorstvo ili odobrenje tih proizvoda.

Bend traži nespecificiranu odštetu.(muzika.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend