Regionalne vijesti

Testovi na koronavirus iz BiH ipak ne važe za ulazak u Sloveniju

Iako je Slovenija u subotu relaksirala mjere za prelazak granice, odnosno ulazak u tu zemlju, ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio je da za ulazak u Sloveniju ne vrijede testovi koji su napravljeni u laboratorijima u Bosni i Hercegovini.

Vlada Slovenije prvo je u subotu izmijenila uredbu o provođenju mjera za sprječavanje širenja koronavirusa na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i na kontrolnim punktovima unutar zemlje i prilagodila je preporukama Europske komisije.

Pored zelene i crvene liste zemalja, vlada je osmislila i narandžastu koja zamjenjuje žutu. U nedjelju je redefiniran popis zemalja, a sada i dijelova zemalja prema epidemiološkom riziku. Odluka će stupiti na snagu u utorak. Iako su Slovenci prvo objavili da priznaju testove na koronavirus koji su urađeni u određenim laboratorijima u BiH, došlo je do promjene odluke.

“Test mora pokazati da niste zaraženi koronom i ne smije biti stariji od 48 sati i mora se napraviti u bilo kojem provjerenom laboratoriju u okviru Europske unije. Testovi iz trećih zemalja, kao što je Bosna i Hercegovina, ne vrijede, barem zasad, iako bi se to moglo promijeniti u budućnosti”, rekao je Hojs. On je dodao da se uvodi mogućnost da osoba kojoj je određena karantena na granici pokaže test tijekom karantene, a u slučaju negativnog testa, razdoblje karantene će joj biti prekinuto. Dakle, državljani BiH moći će putovati u Sloveniju bez 10-dnevne karantene, ali pod uvjetom da imaju negativan PCR test na koronavirus koji je urađen u nekoj od zemalja EU i Šengena.

Osobe koje imaju stalno ili privremeno prebivalište u zemlji sa zelene liste i dolaze iz tih zemalja mogu ući bez ograničenja i karantene. Iste osobe koje su neprekidno boravile u ovoj zemlji najmanje 14 dana prije dolaska u Sloveniju. Prema Hojsu, novost je i značajno povećanje pragova za klasifikaciju zemalja – za zelene zemlje incidencija je sada do 25, za crvene iznad 50. “Moguće je uzeti u obzir brojeve čak i iznad 100, koje je komisija povezala sa brojem izvršenih testova”, dodao je.

Osoba koja je odlukom stavljena u karantenu može se testirati na prisustvo koronavirusa tijekom trajanja karantene. “Ako je negativan, karantena će biti ukinuta ranije”, objasnio je Hojs.

Mogućnost ukidanja odluka o karanteni negativnim testom trenutno postoji samo za one izdate na granici po ulasku u zemlju, ali ne i za one unutar zemlje.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend