Svijet

Terorist koji je planirao napade u Njemačkoj objesio se u zatvoru

Sirijac Džabar el Bakir kojeg se sumnjičilo za pripremanje terorističkog napada u Njemačkoj, počinio je sinoć samoubojstvo u istražnom zatvoru u Leipzigu, javljaju njemački mediji.

“22-togodišnji Sirijac pronađen je obješen u svojoj ćeliji u zatvoru u Leipzigu”, javio je dnevnik Bild, pozivajući se na izvore u ministarstvu unutarnjih poslova savezne pokrajine Saske a vijest su kasnije potvrdile i informativno-novinske agencije.

Džabar el Bakir je uhićen u ponedjeljak rano ujutro u jednom stanu u Leipzigu nakon što je u subotu pobjegao policiji u obližnjem Chemnizu.

Njemačke vlasti su preko stranih obavještajnih službi došle do saznanja o Sirijcu koji je 2015. kao izbjeglica doputovao u Njemačku. Prema posljednjim saznanjima Ureda za zaštitu ustavnog poretka el Bakir je već ovog tjedna namjeravao izvršiti samoubilački napad u jednoj od dvije berlinske zračne luke.

U srijedu poslijepodne pojavile su se informacije kako el Bakir okrivljuje trojicu sunarodnjaka, koji su ga u nedjelju navečer svezali u jednom stanu i potom obavijestili policiju, da su bili upućeni u njegove terorističke planove.

El Bakir je, kako navode istražitelji, bio u kontaktu s tzv. Islamskom državom a prema nekim saznanjima je u nekoliko navrata nakon dolaska u Njemačku, ne dulja razdoblja boravio u Turskoj. Sumnja se da je tamo od pripadnika IS-a dobio novac i upute za izvršavanje bombaškog napada.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend