Regionalne vijesti, Vijesti iz BiH

Telefoniranje iz Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova po istim cijenama

Od 1. srpnja ove godine, ako budete mobitelom komunicirali iz susjedne Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, Albanije, računi za mobitel bit će isti kao da ste zvali iz BiH jer se u potpunosti ukida plaćanje roaminga, piše Večernji list BiH.

  Dobra vijest za građane

Kako prenose beogradske Večernje novosti, ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je kako je “riječ o sporazumu kojim od 1. srpnja stupa na snagu posljednja faza provedbe sporazuma o smanjenju, odnosno ukidanju plaćanja cijena roaminga na teritoriju zapadnog Balkana. – To znači da u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji nećemo plaćati roaming, nego će u tim zemljama vrijediti cijene iz paketa kao u domaćem prometu, a njima se pridružuje i Grčka – kazala je Matić. Ministrica tvrdi kako su pregovori Srbije i Grčke o ukidanju roaminga trajali godinu i pol te da je prošle godine postignut načelni dogovor, ali da je konačni sporazum postignut tijekom nedavnog posjeta premijerke Ane Brnabić Ateni.

Podsjetimo kako je u travnju 2019. godine potpisan sporazum o snižavanju cijena roaminga, kao jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za zapadni Balkan Vijeća za regionalnu suradnju zapadnog Balkana. Prvi put, barem službeno, ukidanje roaminga među zemljama zapadnog Balkana spomenuto je na konferenciji regulatora jugoistočne Europe, koja je održana u Skoplju u kolovozu 2014. Tada je dogovoreno da se vladama zemalja koje nisu članice EU-a, a zaključile su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, predloži potpisivanje sporazuma kojim bi se obvezale da u svojim zemljama usuglase cijene usluga roaminga s cijenama koje vrijede unutar Europske unije. Izvršna tajnica ovog vijeća Majlinda Bregu izjavila je kako jedan od dvoje građana regije smatra da im je dogovor o ukidanju roaminga pomogao uštedjeti dosta novca, zbog čega je ponosna što je upravo RCC bio zagovornik i vodio tu inicijativu.

Regionalno vijeće u idućem razdoblju planira uspostaviti zajedničko regionalno tržište, a tu su i planovi uvođenja putovanja s osobnim iskaznicama. Radi se i na priznavanju akademskih diploma među zemljama regije kako bi se lakše mogla obavljati razmjena medicinskoga osoblja. Kako službeno piše, Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council – RCC) krovno je operativno tijelo Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), putem kojeg države članice, Europska komisija i međunarodni donatori zajednički odlučuju o projektima od značaja za razvoj jugoistočne Europe.

Što su zadaće

U članstvu Vijeća za regionalnu suradnju jesu države sudionice SEECP-a, EU, države donatori te međunarodne organizacije i institucije. Najvažnije zadaće RCC-a su koordinacija Višegodišnjeg akcijskog plana za Regionalno gospodarsko područje (Multiannual action plan (MAP) for Regional Economic Area (REA)) i provedba strategije SEE 2020. Cilj MAP for REA je jača regionalna trgovinska integracija šest država zapadnog Balkana, uvođenje dinamičnoga investicijskog prostora, olakšavanje regionalne mobilnosti i stvaranje agende za digitalnu integraciju. Strategija SEE 2020. regionalna je strategija rasta i konkurentnosti za JI Europu. Strategija pruža okvir za pomoć državama u provođenju razvojnih strategija, ciljeva vezanih uz pridruživanje EU te regionalne suradnje.•

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend