Sport

Tarik Hodžić, prvi i jedini Vitežanin, sudionik Olimpijskih igara

Pridružujući se bh. javnosti, posebno onoj sportskoj, koja se prisjeća i obilježava 20. godišnjicu otvaranja Ljetnih olimpijskih igara u Atlanti (SAD), mi ćemo se prisjetiti jednog od sudionika te manifestacije, našeg sugrađanina, stolnotenisača, Tarika Hodžića.Naime, Tarik Hodžić, koji je s Fahrudinom Hodžićem (hrvanje), Nedžadom Fazlijom (streljaštvo), Islamom Đugumom (atletika), Jankom Gojkovićem i Dijanom Kvesić (plivanje), Kadom Delić (atletika), Samirom Karabašićem (kajak) i Davorom Vlaškovcem (džudo) predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Atlanti, bio je i ostao jedini Vitežanin, koji je sudjelovao na toj najvećoj sportskoj smotri na svijetu.

Ljetne olimpijske igre otvorene su na stadionu Centennial, a otvorio ih je tadašnji američki predsjednik Bill Clinton. Za Bosnu i Hercegovinu, kao nezavisnu državu, ovo su bile druge olimpijske igre nakon 1992. i Barcelone.

Zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju OI nosio je hrvač Fahrudin Hodžić, koji je ostvario i najbolji rezultat od bh. olimpijaca, s plasmanom od 11. do 17. mjesta u hrvanju grčko-rimskim stilom do 90 kilograma.

Tarik Hodžić, reprezentativac BiH i ranije Jugoslavije ponikao je u STK “Vitez”. Danas živi i radi u Belgiji.

(Radio Vitez/ba.n1info.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend