Svijet

Svjetsku banku potresa veliki skandal

Svjetsku banku potresa veliki skandal – ispostavilo se da su njeni analitičari manipulisali podacima pri sastavljanju “Doing business” rang-liste konkurentnosti, pri čemu je bilo i političkih motiva.

 

Glavni ekonomista Svjetske banke Paul Romer naveo je za “Waal street journal” da je ta institucija često mijenjala metodologiju pri izradi ove liste, kao i da će učiniti sve da bi se ispravili i objavili tačni podaci za najmanje četiri godine unazad.

Ta informacija izazvala je šok među ekonomistima i naučnom zajednicom širom svijeta, jer se države takmiče u što boljem pozicioniranju na toj rang-listi. Nakon informacije da su izvještaji godinama bili namještani, putem društvenih mreža oglasio se i poznati slovenački ekonomista Jože Damjan.

“Šta da sada kažem svojim studentima, budući da upravo izvještaje `Doing biznisa` koristim u svojim predavanjima na kolegijumu međunarodne konkurentnosti?”, upitao je on.

Revizija “Doing biznisa” biće posebno važna za Čile, čija je pozicija tokom posljednjih godina bila veoma nesređena, a razlozi su bili politički.

Glavni ekonomista Svjetske banke Paul Romer lično se izvinio Čileu i drugim zemljama kod kojih su ostavili “pogrešan utisak”.

Pozicija Čilea na “Doing biznisu” od 2006. godine kretala se od 25. do 57. mjesta, a razlozi su bili politički.

Tokom tog perioda na vlasti su se smjenjivali socijalisti i konzervativci.

Rejting Čilea bi se rušio za vrijeme vlasti socijalista, dok bi uz konzervativce stalno rastao.

Međutim, novi proračuni mogli bi pokazati velike razlike i kod drugih država, upozoravaju ekonomski portali.

(Nezavisne novine)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend