Vijesti iz BiH

Švicarska nastavlja programe podrške BiH vrijedne 20 miliona franaka godišnje

Švicarska je predana nastavku saradnje s Bosnom i Hercegovinom s akcentom na jačanje ekonomske saradnje i ohrabrivanju švicarskih investitora da ulažu u zemlju sa uistinu velikim ekonomskim potencijalom poručila je tokom nastupne posjete ministrici za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihi Borovac švicarska ambasadorica u BiH Andrea Rauber Saxer.

 

Ona je informirala ministricu Borovac da je nova Strategija Švicarske o saradnji sa BiH u fazi odobravanja, ali da je već odobren finansijski okvir na osnovu kojeg će i u naredne četiri godine Švicarska godišnje izdvajati 20 miliona švicarskih franaka kroz projekte pomoći BiH, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ambasadorica Rauber Saxer je navela kako je upoznata da je dinamika provedbe projekata značajno ubrzana i rezulati na terenu mnogo vidljiviji u mandatu ministrice Borovac, naglasivši da je to posebno vidljivo na planu realizacije Regionalnog stambenog programa.

Ministrica Borovac je potcrtala da posebno cijeni projekte koji prate Regionalni stambeni program u smislu osiguravanja uslova održivog povratka, a u čemu je Švicarska jedan od ključnih donatora.

“Osigurati krov nad glavom nije dovoljan garant niti uslov za povratak. Drago mi je da su tu činjenicu prepoznali i naši partneri poput Švicarske koja kroz projekte održivog povratka, odnosno ekonomskog osnaživanja povratnika daje smisao Regionalnom stambenom programu – omogućava im uslove za ostanak i opstanak na prijeratnoj adresi”, navela je ministrica Borovac.

Zajednički je zaključeno da ovi projekti imaju odraza na ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji, a posebno na planu otvaranja novih radnih mjesta.

Ambasadrica Rauber Saxer je naglasila da veliki ekonomski potencijal Bosne i Hercegovine predstavlja njeno iseljeništvo. Pozdravila je najavu ministrice Borovac da BiH uskoro treba dobiti Politiku odnosa sa iseljeništvom, što će biti prvi dokument kojim se institucionalizira saradnja s dijasporom, navodi se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(Business magazin)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend