Lokalne vijesti

Svetkovina Uzašašća Gospodinova ili Spasovo

Župa Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku proslavit će 26. svibnja 2022. patron i četrdeset godina svoga postojanja.

Župljani i svi hodočasnici za ovu proslavu mogli su se pripremati 40-satnim klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu za 40 godina od utemeljenja župe.

Program je počeo prošloga petka misom zornicom i izlaganjem Presvetog, a u ponedjeljak je počela trodnevnica.

Na samu svetkovinu 26. svibnja, svete mise će se slaviti u:

– 8 sati – predvodi vlč. Josip Knežević, profesor na sarajevskom KBF-u

– 11 sati – predvodi nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić

– 18 sati – predvodi vlč. Marcel Tunjić, domaći župni vikar

O SVETKOVINI

Uzašašće Gospodinovo ili Spasovo, „drugi Uskrs“, blagdan koji se slavi 40 dana poslije Uskrsa. Prema Svetom pismu, Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao na zemlji i ukazivao se apostolima. Na četrdeseti dan javio se svojim učenicima u Jeruzalemu. Rekao im je da ostanu u gradu i čekaju dolazak Duha Svetoga. Zatim ih je poveo na Maslinsku goru, podigao ruke i blagoslovio ih. Počeo je pred njihovim očima uzlaziti na nebo, a oblak ga je zaklonio i više ga nisu vidjeli. Dok su apostoli gledali na nebo, ukazala su im se dva anđela u bijelim haljinama i rekli: „Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj isti Isus, koji je uznesen na nebo između vas opet će se vratiti isto onako kako ste ga vidjeli da odlazi na nebo.”

Uzašašće Gospodinovo ili Spasovo je dokaz spasa svakom čovjeku koji se Spasitelju odazove, zato se zove Spasovo. Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao ne zemlji i ukazivao se apostolima i drugima od Boga predodređenim svjedocima te im govorio o Kraljevstvu Božjem. Potom je njima naočigled uzdignut na nebo prethodno im obećavši da ih neće ostaviti kao siročad, nego da će im poslati Duha Branitelja koji će sići na njih i učiniti ih Njegovim svjedocima sve do kraja zemlje. Dok su apostoli gledali u nebo, ukazala su im se dva anđela u bijelim haljinama i rekli: “Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj isti Isus, koji je uznesen na nebo između vas, opet će se vratiti isto onako kako ste ga vidjeli da odlazi na nebo.”

Uzašao je na nebo. Vratio se k Ocu, ali nije nas ostavio: s nama je, među nama je – poruka je Uzašašća. Pomirio je nebo i zemlju. Rekao je : “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!” Koliko li utjehe u ovim Isusovim riječima. Uzašavši na nebo neprestano nas zagovara kod Oca i po Duhu svome nas vodi i privlači k sebi, poštujući našu slobodu. On želi da budemo  zauvijek s Njim, a mi kao udovi njegova tijela živimo u nadi da ćemo to i postići.

Blagdan Uzašašća jedna je od temeljnih istina kršćanstva jedan od stupova – nosača našega života. Dokaz je spasa za čitavo čovječanstvo. Grijesi i nevolje samo su napasti koje nas žele zaustaviti na tom putu, ali na nama je da ne posustanemo, nego da sigurno idemo ususret Spasitelju, novom svijetu, novom nebu i novoj zemlji.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend