Sport

Svečano otvaranje 31. ljetnih olimpijskih igara

Trideset prve ljetne olimpijske igre svečano će biti otvorene u subotu, 6. kolovoza u brazilskom Rio de Janeiru. 

Službena manifestacija otvaranja OI počinje u noći s petka na subotu u 01.00 sat po srednjoeuropskom vremenu, na čuvenom stadionu Maracana, svjetskom nogometnom hramu, koji ima kapacitet od 90.000 mjesta.

Iako se i dalje drži u tajnosti, pretpostavlja se da će olimpijski plamen upaliti slavni brazilski nogometaš Pele.

Olimpijski plamen put je započeo 21. travnja u drevnoj Olimpiji u Grčkoj, a u Rijo je stigao prije dva dana nakon 20.000 kilometara dugog putovanja kroz 300 gradova i 26 pokrajina po najvećoj državi Južne Amerike.

Bit će to prve olimpijske igre na ovom kontinetu na kojima će nastupiti 10.500 sportista uz još 7.450 pratećih osoba iz 205 zemalja.

Tijekom 16 dana olimpijade (od 5. do 21. augusta) najbolji sportaši svijeta će se za odličja boriti u 33 sporta – atletika, badminton, biciklizam, boks, daljinsko plivanje, dizanje utega, gimnastika, golf, hokej, hrvanje, jedrenje, judo, kajak/kanu, konjički sport, košarka, mačevanje, moderni petoboj, nogomet, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, ragbi, rukomet, sinhronizirano plivanje, skokovi u vodu, stolni tenis, streličarstvo, streljaštvo, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo i veslanje.

Ukupno će biti podijeljeno 306 kompleta medalja. Na programu OI su dva nova sporta – golf, nakon 112 godina, i ragbi sedam.

Sportaši će se u Brazilu natjecati na 34 lokacije u Rio de Janeiru, kao i na pet terena van tog grada – u Salvadoru, Braziliji, Manausu i Belo Horizonteu.

Najbrojnija su izaslanstva SAD-a s 560, Brazila sa 477, Njemačke sa 432 i Australije sa 428 sportaša. Brojku od 400 sportaša prelaze i kineska i francuska izaslanstva, a s više od 300 sportaša doputovali su nacionalni olimpijski timovi Velike Britanije, Japana, Kanade, Španjolske i Italije. Otočnu državu Tuvalu predstavljat će svega jedan sportaš, i to u utrci na 100 metara, dok će po dvoje sportaša nastupiti za nacionalne olimpijske komitete Somalije, Butana, Čada, Dominike, Ekvatorijalne Gvineje, Liberije, Mauritanije, Naura i Svazija.

Prvi put na olimpijskim igrama će sudjelovati Kosovo i Južni Sudan.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati najbrojnije iuzaslanstvo od neovisnosti, sa 11 sportaša – Amel Tuka, koji će nositi zastavu BiH na svečćanosti otvaranja, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (judo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).

Uz njihove trenere, članove predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH, te šefa misije i zamjenika šefa misije, bh. izaslanstvo će brojati ukupno 27 osoba.

Sudionicio OI će biti smješteni u Olimpijskom selu koje se sastoji od 31 novoizgrađene stambene zgrade sa više od 3.600 aparmana. Selo se prostire na površini od 185 hektara i smješteno je u elitnom kraju grada, Barra da Tijuca, dugo je 1,5 kilometar, a na njegovoj izgradnji radilo je oko 18.000 radnika. U sklopu Olimpijskog sela izaslanstvima su na raspolaganju biciklističke staze, sprave za vježbanje na otvorenom, ogromna teretana te restoran koji se prostire na 27.000 kvadratnih metara. Može primiti 5.000 osoba istodobno a u njemu se dnevno posluži 60.000 obroka. Osim sportaša i pratećih osoba, u Selu se zadržava i 13.000 volontera i raznih djelatnika.

Organizacija OI u Riju iznosila je 37,6 milijardi reala, odnosno 8,6 milijardi eura. Oko 5,5 milijardi eura potrošeno je na infrastrukturu, 1,5 milijardi eura na sportske terene, a 1,6 milijardi eura za operativne troškove.

U organizaciji Igara sudjeluje više od 45.000 volontera i 93.000 zaposlenih, od čega 85.000 će biti angažirano po potrebi na samo nekoliko sati.

Službena maskota Igara je Vinicus, žuta životinja, koja predstavlja spoj mačke, ptice i majmuna. Ime je dobila po poznatom brazilskom glazbeniku Viniciusu de Moraesu. Maskota predstavlja različitost brazilske kulture i ljudi koji žive u toj zemlji, njihovu radost i način življenja.

Prva natjecanja u Riju počela su prije dva dana utakmicama na ženskom olimpijskom nogometnom turniru.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend