Vijesti iz BiH

Svečana ceremonija dodjele priznanja za učesnike na takmičenju za najbolјeg vojnika

Prilikom službene posjete komandantice Nacionalne garde Marylanda Linde L. Singh Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, u Domu Oružanih snaga BiH upriličena je i ceremonija uručenja priznanja za deset pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su učestvovali na takmičenjima za izbor najbolјeg vojnika Nacionalne garde savezne američke države Maryland (2017 Best Warrior Competition NGM) i izviđačkom izazovu „Admiral Pitka Recon Challenge“ u Estoniji.

 

U ime Zajedničkog štaba OS BiH prigodne nagrade i priznanja uspješnim učesnicima takmičenja dodijelili su načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, sa svojim zamjenicima generalmajorima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem, dok je u ime SAD-a nagrade uručila komandantica Nacionalne garde Maryland generalmajorica Linda L. Singh.

 

Generalpukovnik Anto Jeleč je čestitao nagrađenim pripadnicima OS BiH koji su učestvovali na navedenim takmičenjima. Zatim se zahvalio generalmajorici Lindi Singh na podršci koju NG Marylanda pruža OS BiH kroz programe edukacije našeg personala i zajedničkim aktivnostima u obuci kako u Marylandu tako i u Bosni i Hercegovini.

 

Komandantica Singh naglasila je zadovoljstvo programom saradnje sa OS BiH te izrazila svoje čvrsto opredjeljenje za nastavak ovoga programa kroz planirane i nove projekte, te se posebno zahvalila na ukazanoj pažnji koju ima od strane MO i OS BiH tokom njene posjete našoj zemlji.

 

Na takmičenju za najboljeg vojnika „Best Warrior“, koje se svake godine organizira u SAD-u od strane Nacionalne garde Marylanda, po drugi put su kao takmičari učestvovali i pripadnici OS BiH, sa timom od tri pripadnika, i tom prilikom ostvarili zapažene rezultate. Takmičenje se sastoji iz deset vojničkih disciplina koje su kombinacija taktičkog, teoretskog i praktičnog dijela.

 

Također, pripadnici OS BiH, sa tim od sedam pripadnika, po prvi put su ove godine učestvovali na takmičenju izviđački izazov „Admiral Pitka Recon Challenge“ u Estoniji, koji je jedan od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja u svijetu, a na kojem su učestvovali pripadnici oružanih snaga iz jedanaest zemalja. Veoma važno je naglasiti da su pripadnici OS BiH, iako po prvi put učestvuju u ovom takmičenju, uspješno završili takmičenje i u zadanom vremenu prešli ciljnu liniju, što je na ovom takmičenju jedino mjerilo uspjeha, dok neki učesnici u tome nisu uspjeli.

 

Učešćem na navedenim aktivnostima pripadnici OS BiH su stekli nova iskustva i usvojili nova znanja. Kvalitetnim, profesionalnim i uspješnim izvršavanjem zadataka tokom ovih takmičenja pripadnici OS BiH još su jednom pokazali da su OS BiH spremne i obučene za učešće i u najsloženijim međunarodnim takmičenjima.

 

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend