Sve je više bolesnih, a novca je sve manje

Unatoč činjenici da raste broj oboljelih od karcinoma, federalna Vlada izdvoji samo 30 posto sredstava od doprinosa za zdravstveno osiguranje koja je po Zakonu dužna izdvojiti za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite koji se financiraju iz Fonda solidarnosti.

Povećati naplatu

Novka Agić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, za «San» kaže da Vlada svake godine donese odluku o izdvajanju sredstava od doprinosa za zdravstveno osiguranje, koja se iz proračuna trebaju prebaciti Fondu solidarnosti. Ona kaže da tih oko 90 milijuna KM, Fond nikada nije dobio u cijelosti. Najveći iznos koji su dobili je 30 posto sredstava i nešto se mora uraditi, jer dostignuti obujam usluga zahtijeva veća izdvajanja. Morat će, kako kaže, tražiti od Vlade da ispuni zakonsku obvezu ili tražiti druge izvore ili mijenjati sadržaje. Premda smo ove godine planirali oko 90 miliona KM, nadamo se da će stopa izdvajanja sredstava ostvarenih od zdravstvenog osiguranja biti znatno veća. Nadamo se da će uvođenje jedinstvenog sustava registracije na jednom mjestu unijeti reda u ovoj oblasti te povećati obuhvat, a jednim dijelom i naplatu – kaže Agićeva. Ona tvrdi da ta sredstva ne mogu pokriti potrebe svih oboljelih zato što su najskuplji i najteži oblici liječenja. Agićeva precizira da su u 2010. godini izdvojili osam milijuna maraka za liječenje djece u inozemstvu, za liječenje citostaticima oko 35 milijuna te šest milijuna KM za ukidanje listi čekanja na lijek herceptin koji se koristi kod karcinoma dojke. Inače, iznos zavisi od ukupnih prihoda zdravstvenog osiguranja koji se ostvari tijekom godine, a prihodi od zdravstvenog osiguranja u prosjeku su rasli oko pet posto u odnosu na prethodnu godinu. Jasna Vatrić, tajnica Udruženja «Srce za djecu koja boluju od raka u BiH», za «San» kaže da Fond solidarnosti snosi troškove nastavka liječenja djece u inozemstvu. – To su djeca oboljela od leukemije i raznih solidnih tumora, koja se uz preporuku s Hematološkoonkološkog odjeljenja gdje im je uspostavljena dijagnoza, izmještaju na liječenje izvan BiH. Njihovo liječenje prosječno košta oko 200.000 KM i to je minimalan iznos, jer sve zavisi od dijagnoze, tijeka liječenja i vremena boravka u inozemstvu – pojašnjava Vatrićeva. Ona dodaje da godišnje u prosjeku oboli od 50 do 55 djece, a trenutačno je osmero djece na liječenju u inozemstvu.

Razna oboljenja

– U Njemačkoj je četvero djece koja su oboljela od leukemije i čekaju transplantaciju koštane srži ili su već na transplantaciji i četvero u Zagrebu koja boluju od raznih vrsta solidnih tumora i čekaju transplantaciju matičnih ćelija – kaže Vatrićeva.

Gdje ide novac

Novka Agić kaže da se najviše novca iz Fonda solidarnost izdvaja za dijalize, citostatike i radioterapiju, a potom za kardiologiju i kardiohirurgiju.