Regionalne vijesti, Vijesti iz BiH

Sve građane BiH, koji su se cijepili u Srbiji, čeka druga doza

Cjepivo teče izrazito sporo u Bosni i Hercegovini, a prema posljednjim informacijama u Srbiji se obustavlja cijepljenje stranaca. Srbija je dosada cijepila 25 tisuća stranaca, koliki je i ukupan broj cijepljenih u entitetu Republika Srpska.

U Federaciji BiH ni blizu tog broja. Još uvijek se ne zna hoće li Federalna vlada nabaviti cjepiva interventnim uvozom, dok iz Republike Srpske očekuju ostatak od naručenih 400.000 Sputnjik V cjepiva putem interventnog uvoza. U BiH je cijepljeno blizu 36.000 građana (u RS-u 25.000 osoba i FBiH 11.000). U RS-u se cijepe stariji od 65 godina.

U FBiH još uvijek zdravstveni radnici, kao i stariji od 65 godina. Uz ostatak Pfizer/BioNTech doza koje su dostavljene putem Covax mehanizma i Sputnjik V u RS-u, aktualno se stanovništvo cijepilo sa 26.400 AstraZeneca doza, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobrila je i 30.000 Sinovac doza koje je BiH donirala Turska. Ono što se očekuje od donacija u travnju je 100.000 Sinovac doza, od čega 50.000 iz NR Kine i 50.000 od Malezije.

Iz Srbije poručuju da zaustavljaju cijepljenje stranaca, ali da će pomagati susjednim zemljama, na način koji će biti sadržaj međudržavnog ugovora. Još uvijek se ne zna precizan broj državljana BiH koji su se samoinicijativno cijepili u Srbiji, ali iz eUprave Srbije poručuju da svi koji su primili jednu dozu cjepiva mogu sa sigurnošću računati na drugu koja je odmah nakon cijepljenja zaleđena i bit će izvađena da bi se na vrijeme obavila recijepljenje.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend