Sport

Sutra sjednica NS FBiH; Garić i Frljić zastupaju KSB

Izborna sjednica Skupštine Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održat će se sutra u Sarajevu, a najzanimljiviji će biti izbor čelnih ljudi ovog entitetskog organa za naredne četiri godine.

Nakon okončanja izbornih skupština u svim kantonalnim savezima, novoizabrani delegati će, između ostalog, birati članove Izvršnog odbora, predsjednika i potpredsjednika NS FBiH.

Izvršni odbor Federalnog saveza predstavlja izuzetno važan organ budući se preko njega filtriraju i budući članovi raznih povjerenstava na državnoj razini poput Povjerenstva za suđenje, Povjerenstva za natjecanje, Povjerenstva za licenciranje…

Predložene kandidate koji prvobitno dolaze iz kantonalnih saveza na kraju potvrđuje Izvršni odbor krovnog saveza (NS BiH). Čelnici federalnog saveza su zaduženi i za brojne druge aktivnosti te će snositi odgovornost za natjecanja koja se organiziraju pod njihovom ovlastima. Naravno, najvažnije natjecanje je prvenstvo u Prvoj ligi Federacije BiH.

Kandidati za Izvršni odbor NS FBiH su:

  1. NS Unsko-sanskog kantona: Said Midžan i Mirsad Silić
  2. NS Posavske županije – Orašje: Iljo Dominković i Miroslav Lucić
  3. NS Zeničko-dobojskog kantona: Adis Hajlovac i Senad Subašić
  4. FS Bosanskopodrinjskog kantona: Mirsad Drljević i Safet Radmilović
  5. NS Hercegovačko-neretvanske županije: Samir Ćemalović i Nazif Handžar
  6. NS Kantona Središnja Bosna: Slaven Garić i Ivan Frljić
  7. ŽNS Zapadnohercegovački: Dario Sesar i Dragan Soldo
  8. FS Kantona Sarajevo: Nijaz Brković i Hamdo Spahić
  9. ŽNS Županije Hercegbosanske: Berislav Vrdoljak i Stipo Vukadin
  10. NS Tuzlanskog kantona: Ćazim Omić i Samir Omić

Delegati Skupštine će izabrati 10 članova novog Izvršnog odbora od 20 predloženih i to tako što će biti zastupljen po jedan kandidat iz svakog kantona. Novi predsjednik Nogometnog saveza Federacije BiH trebao bi, kako saznajemo, biti Dragan Soldo, dok se već uvelike špekulira i o sigurnim članovima novog Izvršnog odbora. Vrijedi istaći da se među kandidatima za novi saziv Izvršnog odbora nalazi i čak šest članova aktualne vlade federalnog nogometa, a to su Slaven Garić, Samir Ćemalović, Iljo Dominković, Mirsad Drljević, Hamdo Spahić i Stipo Vukadin.

Najzanimljiva borba vodit će se, kako saznajemo, za pozicije u ime Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona. Nedavno održana skupština sarajevskog kantonalnog saveza predložila je kao kandidate Nijaza Brkovića i Hamdu Spahića, koji je već devet godina član Izvršnog odbora NS FBiH. Spahić je najpoznatiji po svom radu u FK Olimpik gdje je obnašao dužnost trenera, glavnog tajnika i direktora kluba te je i danas angažiran u ovom sarajevskom klubu. Njegov protukandidat Brković je magistar agroekonomije u Sarajevu te bivši glavni tajnik i potpredsjednik FK Željezničar s kojim je osvojio više titula prvaka i pobjednika Kupa BiH. Bio je i član foruma klubova u organizaciji UEFA-e.

U ime Zeničko-dobojskog kantona kandidati su Adis Hajlovac i Senad Subašić. Hajlovac je ranije u karijeri bio predsjednik Komiteta za stadione i sigurnost u Nogometnom savezu BiH te je bio licencirani UEFA-in predstavnik iz oblasti stadiona. Aktivno je bio i članom uprave visočke Bosne. S druge strane, Subašić je predsjednik FK Borac iz Jelaha te je poznat kao veoma uspješan sportski radnik iz ovog podneblja.

Izuzetno zanimljiva sjednica skupštine NS FBiH održat će se sutra u Sarajevu, a na njoj će se birati i članovi pravnih tijela – Disciplinskog povjerenstva, Apelacijskog povjerenstva, Prvo i Drugostupanjskog povjerenstva za licenciranje.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend