Lokalne vijesti

Susret Mreže vijeća učenika SBK održan u Vitezu

Članovi Vijeća učenika iz 15 škola Srednjobosanskog kantona okupili su se tijekom proteklog vikenda u Vitezu i napravili plan rada za predstojeću godinu.

Trening je posjetio i poslanik skupštine kantona SBK/KSB Ivan Sajević, sa kojim su srednjoškolci razgovarali o aktuelnim problemima, učešću srednjoškolca u radu Skupštine, sigurnosti srednjoškolaca i budućim zajedničkim aktivnostima.

Poseban akcenat stavili smo na akcije u vezi sa saradnjom sa ministarstvom i akcije kojima bi povezali sve članove mreže vijeća učenika i uključili preostalih deset vijeća učenika SBK u rad. S ciljem bolje organizacije rada mreVUK-a u toku školske 2016/17 godine kreirali smo kalendar aktivnosti u koji ulaze sljedeće aktivnosti:

  • Sredinom dvanaestog mjeseca dogovorena je tradicionalna akcija „Jedan slatkiš jedno dijete“, gdje je cilj prikupiti što više novčanih i materijalnih sredstava, te ista usmjeriti u podjelu novogodišnjih paketića za djecu.
  • Početkom drugog polugodišta planiramo akciju „Ispletimo našu mrežu“ tj.povezati sve škole SBK/KSB u okviru mreže.
  • U februaru smo planirali da organizujemo sastanak sa ministricom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Katicom Čerkez, gdje želimo da iznesemo konkretne probleme srednjoškolaca i prijedloge za njihovo rješavanje.
  • Akcija „Ostavi trag“ je planirana da se desi do 15.05.2017 godine. Cilj ove akcije jeste da Vijeća učenika iz svake škole ostave neki vidljv trag svog rada u gradu iz kojeg dolaze. Bitno je uraditi neku dobru promjenu, riješiti neki materijalni problem ili slično.

 

Projekat „Razvoj Mreža savjeta/vijeća učenika“,  koji realiziraju OKC Banja Luka  i Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj iz Banja Luke, okuplja srednjoškolce sa ciljem povezivanja, razmjene ideja i iskustava u radu Vijeća učenika, a također se raspravlja i o temama, koje su bitne za poboljšanje uvjeta obrazovanja  srednjoškolaca Bosne i Hercegovine, a finansiran je od Evropske unije i NED-a.

 

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend