Vijesti iz BiH

Susret ministrica odbrane BiH i Republike Slovenije

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima, sastala se danas sa ministricom odbrane R. Slovenije Andrejom Katič, u okviru posjete delegacije Ministarstva odbrane Slovenije Ministarstvu odbrane BiH.

 

Razgovaralo se o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, regionalnim odbrambenim inicijativama, euroatlantskim integracijama, učešću u međunarodnim operacijama i misijama. Također, razgovaralo se i o ispunjavanju uslova za aktivaciju MAP-a za BiH, dokumentu Pregled odbrane i Planu modernizacije Oružanih snaga BiH, te projektu Izgradnje integriteta u MO i OS BiH.

 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš zahvalila se ministrici Katič na interesovanju Slovenije, kao prijateljske zemlje, da pruži podršku Bosni i Hercegovini na putu ka EU i aktivaciji MAP-a za BiH, pri čemu je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je saradnja u oblasti odbrane dviju zemalja u uzlaznoj putanji, te da su Planom bilateralne odbrambene saradnje za 2018. godinu predviđene aktivnosti koje obuhvataju edukaciju, obuku i razmjenu iskustava.

Ministrica Pendeš je istakla da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH naporno rade na dostizanju potrebnih standarda i interoperabilnosti sa EU i NATO snagama, tako da je svaki vid podrške za postizanje tog cilja „od velike vrijednosti za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.“  Također, istaknuta je važnost učešća u regionalnim odbrambenim inicijativama, a posebno je istaknut značaj formiranja BALKAN MEDICAL TASK FORCES (BMTF).

 

Ministrica odbrane R Slovenije Andreja Katič naglasila je da je saradnja dviju zemalja u oblasti odbrane konkretna, odvija se kroz veliki broj zajedničkih aktivnosti i da „Slovenija cijeni aktivnu ulogu Bosne i Hercegovine u regionalnim sigurnosnim i odbrambenim inicijativama, projektima i drugim aktivnostima koje predstavaljaju važan doprinos jačanju obostrane saradnje, stabilnosti i povjerenja u regiji.“ Ministrica Katič je istakla da Slovenija pruža podršku i zauzima se za euroatlantske ambicije država Zapadnog Balkana, te dala podršku i podsticaj ministrici Pendeš u daljim nastojanjima u tom smjeru.

 

U sastavu delegacije Ministarstva odbrane R Slovenije, nalazili su se, između ostalih, ambasadorica R Slovenije u BiH Zorica Bukinac i vojni ataše R Slovenije u BiH brigadir Žarko Henigman.

 

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend