Svijet

Supruga Georgea Clooneyja pod prijetnjom ISIL-a zbog slučaja Nadije Murad

Supruga holivudskoga glumca Georgea Clooneya, odvjetnica Amal Clooney, preuzela je slučaj zbog kojeg je dospjela u središte pozornosti branivši Nadiju Murad, 23-godišnju pripadnicu vjerske manjine jezida iz Iraka, koja je pretrpjela strahote u zatočeništvu te su je teroristi, pripadnici Islamske države, brutalno zlostavljali.

Naime, Nadia je hrabro istupila i progovorila o svojim traumama te se doznalo da su joj pripadnici Islamske države ubili šestoricu od osmorice braće, kao i njezinu majku, kada su prije dvije godine upali u njezin rodni grad na sjeveru Iraka te počinili genocid nad jezidima.

Clooney je također otkrila da je Nadiju silovao neodređen broj muškaraca, katkad sve dok se ne bi onesvijestila. Nesretna djevojka uspjela je pobjeći te trenutačno živi u Njemačkoj.

– Sram me što država podbacuje u prevenciji i kažnjavanju genocida, sram me kao odvjetnicu što ti ljudi nemaju nikakva prava, sram me kao ženu što djevojke poput Nadije teroristi koriste kao bojno polje, a njihova se tijela prodaju i sram me kao ljudsko biće što ignoriramo njihove vapaje za pomoć – rekla je Amal ispred UN-a u New Yorku.

– Da, stavljam svoj život na kocku, no i nemam život ako ne dajem nadu žrtvama. Ovo nije šala. Riječ je o pripadnicima ISIL-a koji su Nadiji poslali vrlo specifične prijetnje da će joj se osvetiti.

Rekli su: “Radit ćemo ti svašta” – rekla je Amal Clooney i otkrila kako je, prije nego što je preuzela taj osjetljiv i važan slučaj, o tome razgovarala sa svojim suprugom Georgeom koji je podržava u svemu što radi pa i u tome.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend