Studentski centar KS pred kolapsom, kantoni i Vlada FBiH ne plaćaju ništa

Javna ustanova Studentski centar Sarajevu je pred kolapsom, a za to su krive kantonalne, kao i Federalna vlada, jer ne uplaćuju novac za subvenciju smještaja studenata. Do sada je samo Tuzlanski kanton ispoštovao dogovoreno i uplatio dugovanja iz prošle godine, piše Klix.ba.

Husein Tučić, član Upravnog odbora Udruženja studenata Studentskog centra, kaže kako će stanari domova na Bjelavama i u Nedžarićima, sami morati plaćati smještaj u iznosu od oko 300 KM, što je veliki udar na kućne budžete njihovih obitelji. Studenti inače plaćaju oko 100 KM. “Uputili smo apele kantonalnim ministarstvima obrazovanja, kao i Vladi FBiH, da izvrše svoje obaveze. Ukoliko kantoni ne uplate svoj dio, oko 1.500 studenata će biti primorani da plate punu cijenu stanarine”, kaže Tučić za Klix.ba.

 

Studenti ne mogu sami plaćati smještaj

On dodaje kako veliki broj njih nije u stanju platiti puni iznos, jer dolaze iz obitelji koje su u težoj financijskoj situaciji. Tuzlanski kanton je osim duga iz prošle godine izmirio i obaveze za rujan, a direktor Studentskog centra Emir Kadrić očekuje da će TK i dalje nastaviti izvršavati svoje obaveze. “Na početku akademske godine smo imali obećanja koja su nam u kabinetu premijera FBiH dali svi ministri obrazovanja koji sudjeluju u financiranju. Obećali su da će izmiriti obaveze iz prethodne akademske godine i da će u ovoj plaćati svoje obaveze iz mjeseca u mjesec. Budući da to ne rade, mi smo dovedeni u veoma tešku situaciju. Od početka godine vodimo konzultacije sa studentima šta i kako dalje. Povećanje cijena komunalija, evo sad naročito vode, nas dovodi u očajnu situaciju. Prije svega ne izmirujemo obaveze prema dobavljačima, drugo uposlenici Studentskog centra nisu primili plaću do rujna. Prosto je neshvatljivo da kantoni ovu obavezu stavljaju na kraj liste prioriteta i ne shvaćaju da Studentski centar živi kao obitelj, koja kao i svaka druga mora plaćati račune”, kaže Kadrić. Roditelji studenata i studenti koji borave u Studentskom centru u Sarajevu, a koji dolaze iz drugih kantona, također su glasači, što kantonalne vlade izgleda zaboravljaju. Na kraju krajeva, oni su građani tih kantona prema kojima imaju obavezu i ne mogu je zanemarivati, ističu studenti i rukovodstvo Studentskog centra.

Kantoni i FBiH duguju milijun i 200.000 KM

“Ono što me posebno u ovoj priči čudi je Federalna vlada. Oni su na naš zahtjev u srpnju održali sastanak sa ministrima iz svih kantona i svi su se obavezali da će do 15. rujna izmiriti obaveze proistekle do srpnja te da će u narednom periodu plaćati mjesec za mjesec. Ali niko, pa ni organizator tog sastanka Vlada FBiH, nije izmirio svoju obavezu, a mi još na to sve od njih očekujemo da organiziraju sastanak sa Elektroprivredom, da nam bar zatezne kamate prestanu naplaćivati. Kao direktor tvrdim da mi po osnovu isporučene električne energije Studentskom centru ne dugujemo ni marku, ali sistem koji je nametnut svim građanima potrošačima, pa i nama, je da moramo plaćati fakturu za fakturom i ako ne plaćamo imamo zatezne kamate. Oni su nama rasknjižavali zatezne kamate i stalno nas terete za isporučenu struju i ne možemo razdvojiti ta dva problema. Zatezne kamate smo prisiljeni plaćati zato što nama vlasnik EP, cijela FBiH, ne plaća svoj dio, pa mi kasnimo s uplatom računa”, kaže Kadrić. Uprava Studentskog centra je obavijestila studente i sve kantone da, ukoliko žele koristiti njihovu uslugu, moraju izmirivati obaveze, odnosno da kantoni moraju platiti svoj dio ili da studenti moraju platiti punu cijenu. Kadrić objašnjava da bi studentima razlika u novcu bila vraćena, ako bi sami plaćali, onog momenta kada kantoni izvrše svoje obaveze. Prema visini dugovanja najveći dužnik je Srednjobosanski kanton, potom Zeničko-dobojski, pa Vlada FBiH i Unsko-sanski kanton. Sve skupa duguju blizu milijun i 200 tisuća KM.

(JAVNO.ba /Klix.ba)