Vijesti iz BiH

Stručnjaci upozoravaju: Zrak ponovo opasno zagađen

Nakon kratkotrajnog novogodišnjeg poboljšanja kvaliteta zrakavrijednosti koncentracija zagađujućih materija na mjernim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo rastu. U pojedinim kotlinama je prisutna i gusta magla.

U Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Tuzli i Jajcu visoke su koncentracije lebdećih čestica i na dnevnom nivou su jučer iznosile od 100-140 mikrograma po kubnom metru (granična vrijednost je 50 mikrograma). Te vrijednosti su slične onima koje su bilježene u većem dijelu decembra 2015. godine. Na mjernim mjestima u Goraždu i na Ivan-sedlu su vrijednosti lebdećih čestica u zraku ispod granične vrijednosti.

Istovremeno, mjerene vrijednosti sumpordioksida također rastu.U Jajcu i Goraždu su ispod graničnih vrijednosti. U Sarajevu je jučerašnji dnevni prosjek koncentracija sumpordioksida u visini granične vrijednosti (125 mikrograma).

U Zenici, Kaknju i Tuzli koncentracije zagađujućih materija su visoke i jučerašnji dnevni prosjeci su se kretali između 150 i 250 mikrograma po kubnom metru. Koncentracije ostalim mjerenih polutanata su u okviru graničnih vrijednosti. Ovakvo stanje u skladu je s općim meteorološkim prilikama.

Sutra se očekuju nešto povoljniji uvjeti za kvalitet zraka – umjerene padavine, pad atmosferskog pritiska i padavine bi trebale da barem kratkotrajno zaustave rast i smanje koncentracije zagađujućih materija u zraku, saopćeno je iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

 

 

(izvor:Radiosarajevo.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend