Zanimljivosti

Stručnjaci savjetuju: Vikendom se probudite rano i bit ćete sretniji i zadovoljniji

Stručnjaci za spavanje savjetuju da, bez obzira koliko jedva čekali vikend da se naspavate, ustanete u isto vrijeme kao i tijekom tjedna.

Tako ćete sačuvati svoje fizičko, ali i mentalno zdravlje – osjećat ćete se puno bolje, energičnije i zadovoljnije, tvrde stručnjaci. Također, dobro je da onu rutinu koju imate preko tjedna zadržite i vikendom.

Otuširajte se, uredite za dan, odradite trening, meditirajte, napravite fini doručak… Oni ljudi koji se drže takvog rasporeda su 13 posto zadovoljniji osobnim životom, 45 posto financijskom situacijom i 42 posto poslom koji rade, za razliku od onih koji nemaju takve navike.  Rutina je nešto što ljudima pruža osjećaj sigurnosti, to je ritual na koji se mogu osloniti, nešto predvidljivo i poznato.

Takvim pojedincima prekidanje rutine može poremetiti cijeli dan. Također, ustajanjem uvijek u isto vrijeme mogu puno bolje iskoristiti dan, prenosi MBG. S druge strane, kada imate nepravilan raspored odlaska u krevet i ustajanja, ozbiljno možete naštetiti organizmu – snižava se razina dobrog kolesterola, povećavaju se tjelesne masnoće, može se razviti dijabetes kao i bolesti srca. Osim fizičkih tegoba, javljaju se i mentalne – nakon dugog spavanja osjećate se malaksalo, bezvoljno i razdražljivo.

Naravno da se vikendom trebate odmoriti, ali držite se jutarnje rutine koju imate tijekom tjedna i iskoristite dva slobodna dana za boravak u prirodi, druženje s dragim ljudima i stvari koje inače volite – tako ćete puno bolje napuniti baterije za još jedan radni tjedan koji dolazi.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend