Stručnjaci otkrivaju kako izabrati hranu koja će nas učiniti zadovoljnima i energičnima

Zbog ubrzanog načina života često nemamo vremena razmišljati o hrani koju unosimo u svoj organizam. Kvalitetni obroci nisko su na popisu prioriteta pa svakodnevno konzumiramo nezdravu hranu zbog koje se osjećamo loše i tromo.

Ljeto je vrijeme kada stajemo na loptu i odlazimo na zasluženi odmor, ali i vrijeme kada se napokon možemo zabaviti svojim jelovnikom. U tim trenucima, okruženi raznovrsnim namirnicama i idejama za naše ljetne obroke, počinjemo se pitati koliko je bitno ono što jedemo? Ono što jedemo može biti blagotvorno za naš organizam, energiju, a u konačnici i naš izgled.

Nutricionistički savjeti za najzdravije ljeto – ističu koliko je važno što jedemo kako bi unutarnja ljepota došla do izražaja. Nutricionisti objašnjavaju kako tijekom ljeta izvući maksimalnu energiju pametnim odabirom namirnica te nas je uvela u inspirativni svijet prehrane podijelivši savjete kako postati fit, oboružati se energijom, optimizmom, ali i uživati u hrani.

Često propuštamo trenutak koji bismo zapravo mogli dobiti kroz bolji prehrambeni odabir. Najčešće nas privlače namirnice koje su nam poznate, na koje smo navikli, emotivno smo povezani s njima, pa propuštamo isprobati nove kombinacije.

Hrana je itekako nešto na temelju čega možemo pamtiti odmor. To je nešto u što se danas jako puno ulaže – takozvani turizam iskustva. Nema ničega boljeg od maslinova ulja, dobrog komada ribe, vrlo jednostavne, čiste hrane. Najvažnije u svemu jest umjerenost. Količina porcije na tanjuru nešto je u čemu smo skloni griješiti. Od silne želje za opuštanjem znamo pretjerati u količinama hrane koju pojedemo, tako da je to ono na što trebamo pripaziti.

Ne trebamo bacati hranu, ona se uvijek može iskoristiti

Ljeti često postoji strah od kvarljivosti namirnica. Ne želimo ih dugo čuvati u hladnjaku iz straha da će se pokvariti, no često ono što nam ostane od ručka možemo prenamijeniti za neko drugo jelo.

Riba nam tu može biti od pomoći. Ako smo imali ribu za ručak i dio je ostao, možemo tu ribu iskoristiti za večeru u kombinaciji s limunovim sokom, maslinovim uljem i češnjakom, priča stručnjakinja.

Konzumirajući puno proteina, voća i povrća koje obiluje vodom, elektrolitima i vlaknima, na pravom smo putu što se tiče prehrane, stručnjaci tvrde kako ne postoji zdravstveni razlog, ne treba bježati ni od jedne skupine namirnica, no fokus uvijek treba biti na cjelovitosti. Dakle, konzumirati cjelovite žitarice, kvalitetnija peciva ili u konačnici beskvasni oblik kruha poput tortilja odličan je izbor.

Hidratacija je ključna

Jedina tekućina koju i djeca i odrasli trebaju svaki dan jest voda. Sve drugo naš je slobodni izbor. Kad govorimo o vodi, možemo odabrati negaziranu ili prirodnu mineralnu vodu, koje su svakako dobrodošle ljeti jer znojenjem osim vode gubimo elektrolite, natrij, kalij i sve druge vrijedne minerale koje možemo vratiti uz pomoć prirodnih mineralnih voda.

Ljeti često zaboravljamo na čaj, ali čaj je idealna tekućina koju možemo piti jer je to tekućina koja rehidrira.

To ne treba biti vruć čaj, već rashlađen, mlak. U zemljama koje su navikle na visoke temperature zapravo je uobičajeno piti mlake tekućine, a ne izrazito hladnu i ledenu vodu jer se dogodi temperaturni šok u tijelu, kaže.

Također, sjajan je izbor za hidrataciju voda s voćem – s narezanim kriškama limuna, krastavaca, listićima mente, ideja je bezbroj.

Možda će nam biti pomalo teško prijeći na zdravu prehranu nakon što smo duže vrijeme konzumirali nezdravu hranu, ali uz malo strpljenja, pažnje, brige i truda o sebi, lako možemo početi voditi zdrav život.

Pametno s namirnicama i pamtite: ”U zdravom tijelu, zdrav duh.”