Zanimljivosti

Što znači “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti”

Ispravno čitanje deklaracije na proizvodima najvažnija je stvar u trgovini, ističu stručnjaci, navodeći da velik broj kupaca deklaracije zbunjuju ili ih ne razumiju. Naime, razlika u točnom terminu na deklaraciji može biti od velikog značaja, piše express.hr.

Drastična razlika
Naime, “najbolje upotrijebiti do” u oznaci na proizvodu ukazuje na datum do kada hrana zadržava očekivanu kvalitetu, ali je i nakon toga sigurna za korištenje u prehrani. U stručnom prehrambenom rječniku, to je i datum minimalne trajnosti, odnosno vrijeme do kojeg hrana zadržava svoja posebna svojstva ako se čuva na pravilan način.
S druge strane, “upotrijebiti do” je oznaka datuma nakon kojeg se hrana smatra nesigurnom za jelo (u skladu s čl. 14. st. 2. do 5. Uredbe (EZ) br. 178/2002.) Svaka namirnica s deklaracijom označava datum minimalne trajnosti tog proizvoda. U slučaju da trajnost proizvoda nije dulja od 3 mjeseca, na deklaraciji će biti stavljen termin ‘Upotrijebiti do’ određenog dana i mjeseca. Preporučuje se da se svi pridržavaju roka trajnosti takve hrane.
Na što se to najviše odnosi
Naročita pažnja treba se obratiti kada “upotrijebiti do” stoji na hrani kao što su – mlijeko, meso, sirevi, riba, jaja.
Iznimke roka trajanja
– Svježe voće i povrće, uključujući krumpir, koje nije oguljeno, rezano ili obrađeno na sličan način; ovo odstupanje ne vrijedi za proklijalo sjeme i slične proizvode, kao što su klice mahunarki,
– Vina, likerska vina, pjenušava vina, aromatizirana vina i slične proizvode dobivene od voća, osim grožđa, te pića KN oznake 2206 00 dobivena od grožđa ili mošta od grožđa,
– Pića koja sadrže 10 % vol ili više alkohola,
– Kolači i pekarski proizvodi koji se, s obzirom na njihov sastav i namjenu, konzumiraju unutar 24 sata od proizvodnje,
– Ocat,
– Kuhinjska sol,
– Kristal šećer,
– Slastice koje se uglavnom sastoje od aromatiziranih i/ili obojenih šećera,
– Žvakaće gume i slični proizvodi za žvakanje.
(www.vecernji.ba)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend