Zanimljivosti

Što znači biti financijski stabilan i kako s novcima na ‘zelenu granu’?

Kako teoriju provesti u praksu i konačno iz minusa doću u plus i uživati u plodovima svoga rada?

Najjednostavnija definicija financijske stabilnosti je trošiti manje, nego što se zaradi. To bi značili moći platiti sve mjesečne troškove – režije, stanarinu, kredit, članarinu u fitness klubu, hranu te ostale redovite mjesečne troškove te i dalje imati sa strane novca za neplanirane izdatke i za štednju. Najvažnija karakteristika financijske stabilnosti je ne morati brinuti oko toga imamo li dovoljno novca, jer ga imamo.

Ukoliko smo zadovoljili ovu bazičnu financijsku stabilnost i imamo mjesta za poboljšavanjem iste, drugi cilj bi nam trebao biti uštedjeti dovoljno novca kako bismo si mogli priuštiti pola godine do godinu dana  bez posla. To ne znači da ćemo dati otkaz već imati prostora mijenjati posao ukoliko to poželimo. Na ovoj razini štedimo i za odlazak na putovanje ili nečeg drugog što nam pričinja zadovoljstvo.

No, što ako s financijama nismo na “ti”? Problem treba prepoznati i rješavati, što prije.

Ovo su znakovi da ne znamo upravljati novcem:

  • vrlo mali ili nikakav fond za hitne slučajeve
  • više kreditnih kartica, a ni jednu ne možemo “servisirati”
  • ako izgubimo posao , slijedi bankrot
  • ne štedimo za budućnost jer nemamo otkud
  • nakon što pokrijemo redovite mjesečne troškove, ne ostaje nam ništa
  • novca nam je konstantni izvor stresa
  • na kraju mjeseca posuđujemo od prijatelja i obitelji

Ovo su samo neki od upozoravajućih znakova lošeg financijskog stanja. Veliki je korak osvijestiti si da imao problem te ga krenuti rješavati.

Kako postati financijski stabilan?

Najveći problem je to što nas većina živi iznad svojih mogućnosti. Prvo što treba učiniti je trošiti manje, nego što zarađujemo.

Evo kako to postići:

1Definirajte budžet – stavite na papir svoje mjesečne troškove i koliko novca zarađujete na mjesečnoj bazi te napravite plan kako trošiti novce.

2. Snizite troškove života – hrana, prijevoz, odjeća, obuća… pokušajte na svakoj od ovih stavki uštedjeti. Ostavite automobil u garaži i na posao idite biciklom. Hranu kupujte u većim pakiranjima i na sniženjima te kuhajte kod kuće. Ostatke ne bacajte. Za odjeću dvaput promislite je li vam zaista treba pa ju tek odna kupite. Birajte klasične komade koje možete kombinirati i koji će biti jednako lijepi i iduće sezone.

3. Trajni nalog – nakon što postavite financijsku konstrukciju i odredite koliko na mjesečnoj razini možete uštedjeti, dogovorite u banci da vam trajnim nalogom skidaju iznos za štednju.

4. Pronađite dodatni posao – potrudite se pronaći dodatni posao. Osjećat ćete se puno bolje, a i financijska situacija će se brže popravljati. Ako nemate vremena za dodatni posao i na svom radnom mjestu dajete sve od sebe, vrijeme je da zatražite povišicu.

rtl.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend