Što slavimo na svetkovinu Svih svetih, a što na Dušni dan?

Prvoga dana studenoga slavimo svetkovinu Svih svetih. Tog dana slavimo one svetce i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u Kraljevstvo Božje.
 
Budući da ne znamo poimence sve one koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila da se ovaj dan zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.
 
”Da bismo mogli biti sveti, nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela, niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. Samo s Njegovom pomoći možemo postati svetima”– papa Benedikt XVI..

Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj Misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti.
 
Tako je Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život, što liturgija ističe riječima: ”Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima.” Mi za duše svojih dragih pokojnika molimo duboko vjerujući da će oni, kad dođu u Kraljevstvo Božje, biti naši zagovornici. Vjerujemo da će oni moliti za nas da ne promašimo svoj konačni životni cilj, da i mi uđemo u Kraljevstvo Božje i tako budemo pribrojeni općinstvu svetih.

”Idem pripraviti vam mjesto. Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja (Iv 14,2b-3).”

Blagdan Svih svetih u Bosni i Hercegovini se obilježava i nekoliko dana prije posjetom spomen obilježja poginulih i umrlih, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća, a u velikom dijelu zemlje mise se slave baš prvog studenog na dan Svih svetih. Toga dana se uglavnom posjećuju posljednja počivališta naših mrtvih, a kroz Dušni dan molitvom i paljenjem svijeća odajemo priznanje svima koji nisu među živima. Katolici kroz Blagdan Svih svetih i kroz Dušni dan u miru, tišini i molitvi odaju počast proglašenim svetcima i svim mrtvima. Ove godine treba moliti za mir, pobožnost i blagostanje.