Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Što o Prijedlogu zakona, po kojem će u vozačkim dozvolama pisati jeste li suglasni donirati organe, kažu iz Udruženja DiT

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je zakon po kojem će se u vozačku dozvolu upisivati je li vozač suglasan da u slučaju smrti njegovi organi budu donirani.

Riječ je o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, a on ovu opciju definira u slučaju da osoba potpiše takvu izjavu prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole.

“To je normalna praksa u svijetu. U vozačku dozvolu se upisuje ako osoba želi donirati organe u slučaju smrti. Ne gubi se vrijeme na suglasnost obitelji u situacijama kada je svaka sekunda važna. Spašavaju se brojni životi”, kazao je predlagač Damir Arnaut za Klix.ba.

Dodao je kako oni koji ne žele donirati organe, mogu se tako izjasniti kada vade vozačku, ali da treba svim ljudima dopustiti da se izjasne.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i član Upravnog odbora Donorske mreže BiH u izjavi za Radio Vitez kaže kako pozdravlja inicijativu predlagača zakona, što smatra dobrim načinom podizanja svjesnosti o darivanju organa.

Dodaje kako su Donorska mreža i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u kontaktu s predlagačem zakona, Damirom Arnautom, čiji prijedlog smatraju „afirmativnim i dobrim uz određene korekcije“. Kako kaže Žuljević, „predlagač nije vodio računa o Zakonu o transplantaciji organa u FBiH, usvojenom 2017. godine u Parlamentu FBiH, posebno onom dijelu gdje taj Zakon predviđa obvezno traženje i pristanak obitelji za eksplantaciju organa od obitelji umrle osobe“. Jedna od primjedbi je i termin „donator“, kojeg je naveo predlagač, umjesto „donor“, što je ispravan naziv za osobu koja donira organe.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend