Zanimljivosti

Što jesti nakon preboljenog koronavirusa?

Koronavirus izaziva sistemsku bolest Covid-19 i, u ovisnosti od toga koji organski sistem je zahvaćen, neophodna je određena nutritivna podrška, kako u liječenju tako i u oporavku. Najviše je ugrožen respiratorni sistem te, osim medicinskog liječenja, treba uključiti i nutritivno, u cilju boljeg i lakšeg oporavka, kazala je nutricionistkinja Inga Marković.

– Prehrana igra ključnu ulogu u prevenciji i liječenju svih respiratornih poremećaja. Naravno, odgovarajuća prehrana mora biti individualizirana i bazirana prvenstveno na biohemijskoj strukturi individue. Međutim, postoje i neka uopćena pravila koja mogu ublažiti i olakšaju stanja pri respiratornim problemima – govori za ‘Avaz’ Marković. Akcent postkovid ishrane, dodaje ona, treba biti na složenim ugljikohidratima, s dosta biljnih vlakana iz integralnih žitarica, graha, voća i povrća. Pojačan unos omega-3 masnih kiselina iz ribe, kao što su tuna i losos, neophodan je.

– Prateći je i obvezan povećan unos klorofila kroz unos blitve, špinata, rukole, kelja, peršuna, mlade zelene pšenice. Cijeđena mrkva, u kombinaciji s malo peršuna ili celera, idealan je napitak koji treba svakodnevno uvrstiti u nutritivni plan prehrane. Cijeđeni prirodni sokovi od narandže i limuna su, također, neizostavan dio – savjetuje Marković. Sugovornica ističe kako povrće i voće treba biti kratko bareno, ali može se i sirovo jesti, piše Avaz.ba. Od začina koristiti bijeli luk, đumbir, kim, bijeli biber. – Pacijentima se preporučuje i kašičica hladnocijeđenog maslinovog ulja ujutro na prazan stomak.

To pomaže izbacivanju toksina iz pluća, jetre i crijeva. I, naravno, kod respiratornih smetnji vježbe disanja su obavezne, kao i boravak na čistom zraku bez teže fizičke aktivnosti – napominje Marković. Pčelinji polen i med, u kombinaciji s prirodnim vitaminom C iz voća i povrća, kaže Inga Marković, također, treba svakodnevno konzumirati.

– Pojedini konzervansi i konzervirana hrana mogu pojačati simptome respiratornih poremećaja, pa je najbolje da se isključe na period od tri mjeseca, za koji se smatra da je neophodan za potpuni oporavak. Kod osoba koje imaju i hipertenziju sol i industrijski začini se potpuno isključuju na isti period – dodaje Marković.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend