Zanimljivosti

Stiže nam spas: Merckova tableta protiv covida-19 smanjuje rizik od smrti za 50 posto

Eksperimentalni oralni lijek kompanije Merck & Co Inc protiv covida-19, molnupiravir, za oko 50 posto smanjuje šanse od hospitalizacije ili smrti kod pacijenata koji su skloni težoj zarazi, prema privremenim rezultatima kliničkih testiranja koja su objavljena u petak.

Merck i partner Ridgeback Biotherapeutics planiraju od SAD-a tražiti hitno odobrenje lijeka, a poslije i regulatornim agencijama diljem svijeta.

“Ovo će promijeniti način borbe s covidom-19”, rekao je Robert Davis, izvršni direktor Mercka. Ako se odobri, molnupiravir, koji djeluje tako da unosi grešku u genetski kod virusa, bio bi prvi oralni antivirusni lijek protiv covida-19.

Rivali među kojima su Pfizer i švicarska farmaceutska kompanija Roche utrkuju se u razvoju antivirusne tablete. Dosad su samo kokteli s antitijelima, koji se daju intravenozno, odobreni za liječenje nehospitaliziranih zaraženih pacijenata.

Znanstvenici su pozdravili potencijalni novi lijek za sprječavanje težih oblika covida-19, koji je dosad diljem svijeta usmrtio gotovo pet milijuna ljudi.

“Dostupnost učinkovitog oralnog antivirusnog lijeka bez nuspojava bit će osobito korisna kao dodatak cijepljenju i smanjenju hospitalizacija”, rekla je Penny Ward, profesorica farmaceutske medicine na londonskom King’s Collegeu.

Za sada, tek treba provesti neovisne studije, no neovisni stručnjaci koji su nadgledali Mercove studije ističu kako su htjeli zaustaviti istraživanje – jer je već u prvim stadijima pokazao sjajne rezultate.

“Premašio je sva očekivanja što lijek uopće može u kliničkom istraživanju,’ ističe dr. Dean Li, potpredsjednik mercovog istraživanja. “Kad vidite smanjenje hospitalizacije ili smrti, to je značajno”, ističe.

Merck očekuje da će do kraja 2021. proizvesti deset milijuna pakiranja lijeka i da će više doza biti dostupno sljedeće godine.

Tvrtka ima ugovor s američkom vladom za 1.7 milijuna kutija molnupiravira po cijeni od 700 dolara po kutiji.

U Mercku nisu mogli procijeniti koliko će američkoj Agenciji za hranu i lijekove biti potrebno da procijeni lijek.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend