Svijet

STIŽE NAJVEĆE NEVRIJEME IKAD ZABILJEŽENO: Na polu diže temperature za 30°C!

Velika promjena vremena koja će dovesti oluju nazvanu Frank do Britanskog otočja mogla bi istovremeno podići i temperaturu na Sjevernom polu za čak 30 stupnjeva Celzijusa.
Iako se kod nas previsoke prosinačke temperature ipak lagano spuštaju na normalu, na sjeveru je situacija drugačija. Vremenski poremećaj na sjevernom Atlantiku prouzročio je padaline koje su bile previše čak i za uobičajeno kišnu Englesku, što je rezultiralo velikim poplavama. A sada se očekuje Islandska oluja koja bi mogla donijeti jednu od najvećih vremenskih nepogoda na Atlantiku u povijesti mjerenja.

“Ciklonska bomba”

Oluja je već prouzročila velika razaranja u Sjedinjenim Državama, posebno na području oko Dallasa, gdje je prekrila Teksas snijegom. Nakon što krene preko sjevernog Atlantika prema Eurupi, pritisak će toliko pasti da će stvoriti tzv. “ciklonsku bombu” koja će prouzročiti velike nepogode, piše britanski Independent.
To znači da kada dođe do Islanda oluja Frank će već biti jedna od najvećih sjevernoatlantskih oluja ikada, ako se ostvare najcrnije projekcije. To bi trebalo rezultirati i orkanskim vjetrovima po sjevernom Atlantiku.

Orkanski vjetrovi

Oluja bi trebala donijeti Britaniji novu rundu ekstremnih vremenskih nepogoda, tek nakon što se područja pogođena poplavama počnu oporavljati. Orkanski će vjetrovi udariti po zapadnim i sjevernim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, te bi sa sobom mogli dovesti i novu kišu, što bi moglo rezultirati novim poplavama.
Ali ispred glavne olujne mase kretati će se ogromna količina toploga zraka, za koju se prognozira da će krenuti na sjever, prema Arktiku. Taj bi topli zrak trebao jako povisiti temperaturu na Sjevernom polu, potencijalno i do 30°C iznad prosjeka.
Taj topli zrak nastaje kada oluja sebi privuče tropsku toplinu, a zatim ju odbaci još sjevernije.

30 stupnjeva iznad prosjeka

Očekuje se kako bi temperatura na Sjevernom polu ove srijede ujutro trebala doseći 0°C, što bi bilo skoro 30 stupnjeva toplije od prosječne temperature, koja u ovo doba godine iznosi oko -29°C.
Iako neki znanstvenici poriču povezanost klimatskih promjena i ovakvog zatopljenja, činjenica je da su ovolike promjene u temperaturi izuzetno rijetke.
Zbog kratkotrajnog toplog vremena na Arktiku, klima u Europi će vjerojatno nakratko zahladiti, što bi trebalo donijeti kraj dosadašnjoj toploj zimi.
(The Independent/Danas.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend