Stiže milijardu maraka za ceste, turistička naselja, elektrane…

Ekonomski stručnjaci Direkcije za ekonomsko planiranje pri Vijeću ministara BiH procjenjuju kako bi se iznos izravnih stranih ulaganja u BiH tijekom 2016. godine trebao kretati od 880 do 930 milijuna KM, ne isključujući mogućnost da ona budu i veća ako ukupna investicijska klima u svijetu i okruženju bude bolja. U analizi koju su napravili stručnjaci ističu kako će se najveće ulaganje tijekom ove godine dogoditi u elektroenergetskom, turističkom i prometnom sektoru.

“Uz evidentan nastavak ulaganja u elektroenergetski sektor, kao što su završetak izgradnje i puštanje u probni rad TE Stanari i nastavak izgradnje HE Ulog, zanimljiva su ulaganja u dionice autocesta Doboj jug – Žepče i dijela autoceste Doboj – Vukosavlje.

Investicije i ulaganja

Mogla bi se očekivati i ulaganja u projekt iz područja turizma – izgradnju turističkog grada ‘Buroj Ozone’ koji bi se sastojao od stambenih jedinica, hotela, trgovačkog centra. Općina Trnovo je u veljači 2015. godine potpisala protokol o namjeni s kompanijom Buroj Property Development, a ukupna vrijednost projekta je oko 4,5 milijardi KM. Prva faza bi bila izgradnja sportsko-rekreacijskog centra Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka u čiju svrhu je potpisan ugovor o izradi regulacijskog plana. Ako bi došlo do početka realizacije projekta ‘TE Ugljevik 3’, ulaganja bi mogla biti i znatno veća”, službene se projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, koje se odnose na kretanje stranih investicija tijekom ove godine.

Njihove procjene upućuju da će ove godine BiH zabilježiti ekonomski rast s realnom stopom od 3,1 posto, koji bi bio među najvećima kad se usporedi sa zemljama iz okruženja. Ova optimistična procjena ekonomskih analitičara uvjetovana je stabilnim političkim okruženjem koje bi moglo dovesti u pitanje usvajanja proračuna i javne rashode.

Rast finalne potrošnje

Uz nastavak započetih reformskih procesa, ovaj rast bi, prije svega, trebao biti nošen domaćom potražnjom, te, kako ističu, “u manjoj mjeri sporijim rastom vanjskotrgovinskog deficita”.

“Bolje vanjsko okruženje bi trebalo dovesti do jačanja izvozne potražnje i izvoza, ali i poboljšanja inozemnih novčanih priljeva kojima se financira domaća potražnja.

Ovo bi trebalo dovesti do realnog rasta finalne potrošnje od 1,7 posto tijekom 2016. godine. Uz to, očekuje se značajan rast investicija od 9,6 posto, tako da bi ukupan rast domaće potražnje trebao iznositi 2,3 u 2015. odnosno 2,9 posto tijekom 2016. godine”, stoji u procjeni koju iznosi Direkcija za ekonomsko planiranje.

Oni iznose podatak po kojem posljednje raspoložive projekcije relevantnih međunarodnih institucija, kao i neka sektorska istraživanja u zemljama EU, nagovještavaju nastavak pozitivnih ekonomskih trendova u zemljama EU tijekom 2016. godine. To bi trebalo imati pozitivne implikacije za cijelu regiju i BiH.

Ovo se posebno odnosi na industrijsku proizvodnju u BiH, a ponajviše na prerađivačku industriju koja je u velikoj mjeri izvozno orijentirana.

(VL)