Svijet

Stigli kao izbjeglice iz BiH, dobijali 840 eura mjesečno pomoći, pa postali džihadisti

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije označilo je 287 osoba u toj zemlji potencijalnim džihadistima i stavilo ih pod stalni nadzor, a najbrojniji među njima su Čečeni i državljani BiH, piše današnji “Glas Srpske”.

U izvještaju, koji je na zahtjev Slobodarske stranke, ministar unutarnjih poslova Volfgang Sobotka dostavio parlamentu navedeno je da je 287 građana Austrije i simpatizera “Islamske države” planiralo otputovati u ratne zone u Siriji i Iraku da bi se priključili džihadistima.

U izvještaju je navedeno da su 44 osobe iz Austrije poginule u borbama u Siriji, da se sa ratišta vratilo 87 džihadista, dok ih je 50 spriječeno na granici da odu u Siriju.

“Džihadisti iz BiH su stigli među izbjeglicama koje su devedesetih godina prošlog stoljeća napustile BiH i dobile azil u Austriji”, navedeno je u izvještaju. Gotovo svaki drugi bivši terorista ili simpatizer “Islamske države” došao je u Austriju kao izbjeglica i mjesečno je dobijao 840 eura državne pomoći.

“Kako je moguće da smo mi financirali ove veoma opasne osobe samo zbog njihovog statusa azilanta? Zahtijevamo hitnu deportaciju tih osoba”, rekao je predsjednik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend