Regionalne vijesti

Stigle rang-liste najpoželjnijih studijskih programa u Hrvatskoj

Najpoželjniji studijski programi su oni u području zdravstva, dok je najpoželjnije visoko učilište ove godine Visoka policijska škola, pokazale su konačne rang-liste za upis na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2016./2017., priopćila je u ponedjeljak Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studijske programe je u ljetnom upisnom roku prijavilo 40.385, a pravo upisa ostvarilo je 29.590 kandidata.

Najpoželjniji studijski programi rangirani su prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote.

Na prvom mjestu te rang liste je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Izobrazba trenera; slijedi Zdravstveno veleučilište u Zagrebu – Fizioterapija; na trećem je Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci – Fizioterapija; četvrti je Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku – Fizioterapija; a na petom mjestu je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Logopedija.

Rang-liste objavljene su u ponedjeljak, 18. srpnja na mrežnim stranicama www.postani-student.hr.

Kandidati koji u ljetnom upisnom roku nisu ostvarili pravo upisa na željeni studijski program mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Od ukupnog broja upisnih mjesta slobodno je ostalo još 8670 mjesta, i to: 1366 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu; 475 mjesta na Sveučilištu u Splitu; 406 mjesta na Sveučilištu u Rijeci; 580 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; 139 mjesta na Sveučilištu u Zadru; 317 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli; 82 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku; 194 mjesta na Sveučilištu Sjever.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 22. srpnja i trajat će do 20. rujna 2016. godine ili do roka koji odredi visoko učilište.

Informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj mogu se pronaći na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.hr

(jutarnji.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend