Vijesti iz BiH

Štedišama Ljubljanske banke u BiH curi vrijeme za potraživanje ušteđevine

Vlasnici stare devizne štednje nekadašnje Ljubljanske banke u BiH koji nisu uputili zahtjev Sloveniji za isplatu novca imaju još oko mjesec da to urade, a u suprotnom rizikuju da ostanu bez svoje ušteđevine na čiju isplatu čekaju više od dvije decenije.

 

Predsjednik Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić ističe da rok za verifikaciju štednje ističe 31. decembra ove godine i dodaje da novog roka neće biti.

– Apelujemo na štediše koji nisu podnijeli zahtjev da to urade što prije, jer je Evropski sud za ljudska prava obavezao štediše da podnesu zahtjev za verifikaciju – rekla je Omersoftićeva. Dodala je da će građani koji ne podnesu zahtjev bespotrebno sebi stvoriti probleme.

– Oni koji to ne urade očekuju otežavajuće okolnosti na putu do svog novca, jer je pitanje kako će im i kada Slovenija isplatiti novac – precizirala je Omersoftićeva i dodala da Slovenija, prema presudi suda iz Strazbura, štedišama iz BiH duguje 230 miliona evra.

Prema njenim riječima, ne zna se koliko je još ostalo građana koji su imali deponovan novac u Ljubljanskoj banci u BiH, a koji nisu predali zahtjev za verifikaciju.

– Od institucija BiH ne možemo dobiti precizne podatke koliko je bilo vlasnika starih deviznih računa i koliko  danas ima nasljednika koji polažu pravo na isplatu novca jer za neke račune postoji i više od deset nasljednika, pa je teško znati tačan broj – pojasnila je Omersoftićeva.

U Fondu za nasljedstvo Slovenije navode da su do kraja septembra ove godine primili više od 33.000 zahtjeva za verifikaciju, od čega se više od 15.800 odnosi na otplatu filijale Ljubljanske banke u Sarajevu.

– U prvih devet mjeseci ove godine uplatili smo više od 65 miliona evra na račune oko 6.300 štediša iz filijale Ljubljanske banke u Sarajevu – istakli su u Fondu.

Precizirali su da će štednja biti isplaćena svima koji su imali deponovan novac u filijali u Sarajevu, u skladu sa konačnom odlukom Evropskog suda.

– Isplata zavisi od dinamike potraživanja štediša i brzine njihovih odgovora u slučaju potrebnih dodatnih dokumenata – naveli su u Fondu.

Pojasnili su da svi korisnici stare devizne štednje koji dobiju informativni obračun, ukoliko nemaju primjedbi na njega, novac mogu očekivati 60 dana kasnije.

Staru devizu štednju Slovenija je štedišama iz BiH počela isplaćivati krajem decembra prošle godine.
Problemi

Amila Omersoftić ističe da se štediše iz BiH susreću s brojnim problemima prilikom potraživanja novca.

– Slovenija od štediša traži da dokazuju na kojoj su adresi stanovali kada su otvorili račun što je veoma teško dokazati budući da većina računa datira iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, a evidencija o prebivalištu u bivšoj Jugoslaviji vodi se tek od 1982. godine. Takođe, prema našim saznanjima, od štediša starijih od 80 godina mahom traže dodatna dokumenta kako bi odugovlačili i kako bi ljudi umrli, a oni izbjegli isplatu – rekla je Omersoftićeva.

(Glas Srpske)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend