Zanimljivosti

Šta je decoupage?

Koliko puta ste primijetili stare istrošene primjerke namještaja odbačene od prijašnjih vlasnika. U smeću, dvorištu neke kuće, u garaži? Ili možda vi imate pokoji stari komad namještaja koji vam je poprilično dosadio, ili koji jednostavno čeka svoje “novo” vrijeme. Ponekad je dovoljno samo malo boje koja će oživjeti komad namještaja, a ponekad je upravo decoupage ono što će mu dati novi duh i napraviti razliku.

 

 

Decoupage je jednostavna tehnika ukrašavanja ili renoviranja predmeta/namještaja za čiju provedbu možete koristiti salvete sa zanimljivim uzorkom, isječke iz časopisa, tapete, rižin papir ili neki drugi materijal koji vam se sviđa. Osim osnovnog materijala s uzorkom, za ovu tehniku bit će vam potrebni kist i posebno ljepilo. Ovom tehnikom možete ukrasiti cijeli predmet ili samo jedan dio kako biste dobili potpuno novi izgled.

 

Jeste li znali?

Riječ decoupage potječe iz francuske riječi ˝découper˝ što znaci rezati ili izrezati dio nečega. Porijeklo decoupagea dolazi s Bliskog istoka u vidu grobne umjetnosti. Naime, nomadski narodi izrezivali su komadiće filca s kojima su ukrašavali grobnice preminulih. Ova je umjetnost došla u Kinu u 12. stoljeću i primjenjivala se za ukrašavanje lampiona, prozora, različitih kutija i drugih predmeta. U 17. stoljeću Italija, a osobito Venecija, bila je najznačajnija trgovačka tačka s Dalekim istokom, i upravo zbog toga je uvriježeno mišljenje da je ona kolijevka ove zanimljive i jednostavne tehnike ukrašavanja.

 

Budite kreativni

Jednom kada počnete s ovom tehnikom, samo će vam nebo biti granica. Možete decoupageirati namještaj, okvire za fotografije, lampe, vaze i sl. Jeftinim papirnatim lampama podarite jedinstven izgled i učinite ih unikatima. Naš prijedlog: isti motiv nanesite na nekoliko različitih modela i napravite svoju jedinstvenu kolekciju.

(dormeo.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend