Srbija: Otkrivena nalazišta zlata i bakra vrijedna 18 milijardi dolara!

U istraživanjima američkog Freeport McMoRana i kanadskog Reservoar mineralsa na istoku Srbije, otkriven potencijal od 1,7 miliona tona bakarne rude i 98 tona zlata, što trenutno predstavlja najperspektivnije nalazište na svijetu, pišu Novosti.

To je objavila rudarska korporacija Freeport McMoRan, koja u kooperaciji sa Kanađanima, istražuje okolinu Bora u rejonu “Čukaru peki”, a o kakvom se resursu radi, najbolje svejdoči podatak da je za proteklih 110 godina rudarenja u Boru dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata. Računajući bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cijenama na londonskoj berzi metala, proizilazi da se u okolini Bora kriju resursi vrijedni gotovo 18 milijardi dolara. A ovo su tek prvi rezultati, budući da se istraživanja nastavljaju. Neke nezvanične informacije, čak, kazuju i da se rezerve bakra u okolini Bora procjenjuju na sedam do osam miliona tona, uz prateće količine zlata i drugih plemenitih metala. Ali buduća istraživanja to tek treba da potvrde. Ono što je, međutim, izvjesno je činjenica da je nalazište koje su otkrili Amerikanci i Kanađani, u ovom trenutku, najveće i najperspektivnije na svijetu. Dalje, u ispitivanim ležištima, srednji sadržaj bakra iznosi 2,6 odsto, a zlata 1,5 grama po toni. A primjera radi, u rudnicima iz sastava RTB Bor trenutno se eksploatiše ruda sa najviše 0,4 odsto crvenog metala. Šta su to Amerikanci i Kanađani pronašli, sam za sebe govori podatak iz literature da se ležišta sa jedan odsto bakra, ukoliko ih prate odgovarajuće količine rude, smatraju izuzetno profitabilnim.

 

Rješava nezaposlenost u cijelom regionu

Iako je teško prognozirati koliko bi koštalo otvaranje rudnika, već sada je jasno da će se ruda koja se nalazi na velikim dubinama najvjerovatnije eksploatisati podzemnim putem, a vrijednost ulaganja bi mogla prevazići i milijardu dolara. To bi značilo da bi posao dobilo više hiljada radnika. Ali znajući da jedan rudar, indirektno, kreira još najmanje tri radna mjesta u pratećim djelatnostima, proizilazi da bi otvaranje ležišta bakra i zlata moglo da riješi problem nezaposlenosti u cijelom regionu. Prema procjeni nezavisne rudarske konsultantske kuće SRK, iz Velike Britanije, koja je obradila podatke, u geološka istraživanja u okolini Bora potrebno je investirati još 20 miliona dolara, kako bi “projekat ušao u fazu veće sigurnosti”. Dr Dejan Koželj, direktor i glavni geolog Freeporta u Srbiji, kaže za Novosti da, iako ohrabrujući početni rezultati motivišu za nastavak istraživanja, još uvijek je potreban značajan broj pozitivnih rezultata istražnog bušenja prije donošenja konačne odluke o eksploataciji.