Regionalne vijesti

Srbi traže saslušanje Nigerijca optuženog za prodaju organa

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo je od Nigerije da sasluša dr Philipa Njemanzea o saznanjima koje ima o trgovini ljudskim organima za koju je u medijima optužio bivšeg kosovskog premijera Hashima Thacija i nigerijskog tajkuna Rohasa Okorochu, priopćeno je danas u Beogradu.

“Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije uputilo j nadležnim organima Savezne Republike Nigerije zahtev za obavljanje razgovora sa dr Philipom Njemanzeom, liječnikom koji je izjavio da je Hashim Thaci zajedno sa Rohasom Okoroshom, trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji”, navodi se u priopćenju ovog tužiteljstva.

Skladno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, Tužiteljstvo je posredstvom srbijanskog ministarstva pravosuđa “započelo postupak koji će omogućiti saslušanje osobe koja ima eventalna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na sjeveru Albanije”.

U ovom predmetu je, kako se navodi u priopćenju, Tužiteljstvo dosad saslušalo 160 svjedoka. Dodaje se da se “na tom predmetu intenzivna suradnja odvija i sa Specijalnim istražnim timom (pravosudne misije EU na Kosovu) EULEX-a koji je, uz potporu institucija Republike Srbije, saslušao više od 200 svjedoka na prostoru Srbije”.

“Specijalni istražni tim provodi istragu u više zemalja o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na Kosovu i Metohiji u razdoblju od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Den Haagu”, navodi srbijansko Tužitelsjtvo za ratne zločine.

Udruga liječnika Nigerije optužila je Rochasa Okorochu, milijardera i guvernera nigerijske savezne države Imo, da je organizirao mrežu za trgovinu ljudskim organima u Nigeriji, u suradnji s bivšim premijerom Kosova i aktualnim ministrom vanjskih poslova Hashmom Thacijem, ali navodno i s neimenovanim dužnosnicima Turske i Hrvatske, objavila je nigerijska informativna agencija “Naij”, a tu vijest prenijeli su beogradski Blic i pojedini mediji u regiji, a potom britanski Indipendent.

Izvjestitelj Vijeća Europe, švicarski političar Dick Marty, u svojemu je izvješću 2010. godine naveo teške optužbe da su visoki zapovjednici OVK, uključujući tadašnjeg premijera Hashima Thacija, bili uključeni u ilegalnu trgovinu organima uzimanim “kirurgijom na crno” od zatočenih Srba na Kosovu i sjeveru Albanije tijekom srpsko-albanskih sukoba na Kosovu.

Osim Martya, optužbe je ponovio i Gerard Gallucci, nekadašnji šef UNMIK na sjeveru Kosova, navodeći kako su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija “veoma dobro informirani o krijumčarenju ljudskih organa ”, i “crnoj kirurgiji kojoj su bili izloženi oteti Srbi na Kosovu”.

Thaci je više puta demantirao tvrdnje međunarodnih dužnosnika niječući krivnju i umješanost u trgovinu ljudskim organima.

Kosovski parlament je u kolovozu 2015. usvojio ustavne promjene kojima se omogućuje formiranje međunarodnog suda za zločine OVK-a, a  prištinski mediji objavili su da će sjedište Specijalnog suda koji će se baviti zločinima OVK biti u Den Haagu.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend