Lokalne vijesti

Spomen na prve žrtve Domovinskog rata u srednjoj Bosni

Na skroman način u Vitezu je obilježena 24. godišnjica pogibije Ilije Petrovića i Josipa Kurevije, pripadnika viteškog HVO-a. Njih dvojica  su ujedno i prvi hrvatski bojovnici poginuli u srednjoj Bosni u borbama protiv srpskog agresora i tzv JNA. Živote su izgubili prilikom zauzimanja skladišta naoružanja tzv. JNA u Slimenima u općini Travnik, kada je u žestokom, višesatnom oružanom okršaju ranjeno još devet pripadnika  HVO-a i HOS-a iz Viteza.

 Akciju su vodili pukovnik Filip Filipović, sada umirovljeni general HVO-a, pukovnik Mario Čerkez, tadašnji zapovjednik HVO-a u Vitezu, poslije zapovjednik „Viteške“ brigade HVO-a i Darko Kraljević, zapovjednik HOS-a u Vitezu, kasnije zapovjednik HOS-a  srednje Bosne i PPN-a „Vitezovi“, tragično preminuo 1995. godine.

Ova akcija ima i povijesni karakter, jer je to bio i prvi oružani sukob tada malobrojnih i slabo naoružanih hrvatskih snaga s moćnim srpskim paravojnim postrojbama i pripadnicima tzv. JNA.

Na grobove Ilije Petrovića, na groblju Kraljevica i Josipa Kurevije, na Starom groblju u Malom Mošunju, cvijeće su položili članovi obitelji poginulih, skupina njihovi prijatelja i suboraca, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te politički dužnosnici predvođeni Ljubicom Garić, predsjednicom županijske Udruge ubijenih i nestali pripadnika HVO-a. To su učinili i  Dragan Vinac, umirovljeni brigadir HVO-a i Boris Marjanović, federalni parlamentarni zastupnik, ujedno i predsjednik OO HDZ-a BiH Vitez.

Ovaj prvi oružani sukob i pogibija dvojice hrvatskih bojovnika ustvari je bio i početak najvećeg stradanja hrvatskog puka srednje Bosne u njegovoj višestoljetnoj povijesti. Uz to, zauzimanjem skladišta naoružanja u Slimenima, hrvatska strana je došla do velikih količina vojne opreme, a ujedno je i pokazala agresorima odlučnost i spremnost braniti i obraniti  Lašvansku dolinu, srednju Bosnu… Stoga i čudi da se ovom događaju u Slimenima, i nekoliko dana ranije, pogibiji Mirjane Laštro, Mate Vučića i Nazifa Skopljaka, civilnih žrtava bombardiranje Busovače, 26. travnja 1992. godine, činu odmazde za zauzetu vojarnu „Draga“, ne daje značaj kakav ovim događajima po svemu pripada.

(vitez.info)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend