Zanimljivosti

Spavanje i imunološki sustav

Izbijanje koronavirusa učinilo je da shvatimo da je zdravlje zaista naše najveće bogatstvo.

A da bismo bili zdravi, moramo imati zdrav imunološki sustav – to je naš obrambeni sustav koji se sastoji od mnogih bioloških struktura i procesa koji nas štite od bolesti.

Dobro spavanje jednako je dobrom imunološkom sustavu. A dobar imunološki sustav jednak je dobrom zdravlju.

Tri su ključna čimbenika kada je riječ o snažnom imunološkom sustavu: dobra prehrana, pozitivan odnos prema životu i SPAVANJE. Da, spavanje je presudno za imunološki sustav i srećom, lako je, praktično i apsolutno besplatno. Spavanje može poboljšati vaš imunitet i obraniti vas od virusa i bolesti.

Imunološki sustav djeluje na nevjerojatan način. Identificira viruse, bakterije ili gljivice, te ih uklanja iz tijela ili se bori protiv njih. Kada imuni sustav otkrije štetne materije za vaše tijelo, razvija antitijela koja su ćelije koje se bore protiv “osvajača”. Štoviše, imunološki sustav uči i pamti koje su to tvari štetne i sljedeći put to znanje koristi ako je potrebno. Zbog toga, na primjer, ljudi koji su bolovali od ospica odnosno malih boginja više neće imati bolest, jer imunološki sustav prepoznaje „napadača“ i bori se s njim prije nego što se manifestira.

A kako je spavanje povezano s tim? Pa spavanje je povezano s imunološkim sustavom, jer upravo tijekom sna naše tijelo pojačava svoj imunološki sustav.

Spavanje povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. Bijela krvna zrnca su ta koja se bore protiv “osvajača” odnosno bolesti. Istraživanja pokazuju da spavanje može poboljšati  proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u borbi protiv osvajača. Premalo sna može oslabiti proizvodnju istih što može spustiti obrambene barijere i omogućiti lakši nastanak infekcija.

Spavanje pomaže imunološkom sustavu da bolje reagira

Imuni sustav razvija borbeni plan za svakog određenog napadača. Da! Naša tijela su tako nevjerojatna! Za vrijeme spavanja vaše tijelo oslobađa citokine, koji poboljšavaju komunikaciju između ćelija i usmjeravaju je u borbi protiv zaraženih ćelija. Ustvari, ovi proteini pomažu imunološkom sustavu da razvije efikasan plan borbe i poduzme brze i specifične akcije.

Obje ove aktivnosti se efektivno dešavaju samo kada dobijemo dovoljno kvalitetnog sna.

Specijalistica za spavanje, Olivia Arezzolo, izjavila je za news.com.au da moramo imati preporučenih 8 sati spavanja noću. “Dokazi pokazuju da nedostatak sna smanjuje imunitet: Studije pokazuju 70% smanjenja prirodnih imunoloških stanica nakon samo četiri do pet sati spavanja. Kao rezultat toga, ne možete se efikasno boriti protiv zaraznih virusa, poput korone. Srećom, ovo smanjenje se mijenja čim spavate sedam do devet sati.”

Dakle, briga o vašem imunološkom sustavu ne mora biti teška. Samo zatvorite oči i opustite se, dok će se san pobrinuti za ostalo, a da toga niste ni svjesni.

(dormeo.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend