Zanimljivosti

Šokantna priča o nastanku ove tragične fotografije

11. rujna obilježio je jedan od najgorih terorističkih napada u ljudskoj povijesti. Napad zrakoplovima na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku u kojima je živote izgubilo više od 3.000 ljudi. Sva djela o tom danu obilježile su fotografije zrakoplova, tornjeva i ruševina. Ali jedna fotografija je drukčija.

“Čovjek u padu” fotografija je autora Richarda Drewa pokazuje samo jednog čovjek u padu, a u pozadini nalazi se bezlična čelična fasada tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Dan je to u kojem je tisuće ljudi izgubilo živote, dan je to u kojem je promijenjen tok svjetske povijesti i smrt jednog čovjeka može se činiti beznačajna.

Fotografije njegovog pada ubrzo su pale u zaborav, a najviše zbog pritiska javnosti. Svaki medij, koji je objavio fotografije pada, odmah se našao na udaru kritika zbog besćutnosti u objavljivanju posljednjih trenutaka jednog čovjeka.

Identitet osobe čija smrt je ovjekovječena lećom fotografa Associated Pressa, nikad nije potvrđen. Pretpostavlja se da je gotovo dvjesto osoba skočilo u sigurnu smrt kako bi izbjegli još goru smrt u plamenu tornjeva. Nakon što su tornjevi pali, tisuće tijela našlo se pod tonama čelika i betona što je dodatno otežalo identifikaciju žrtava.

U dvije različite istrage, špekuliralo se s različitim identitetima skakača. Prvo je reporter kanadskog “The Globe and Mail” Peter Chaney zaključio da je na fotografiji Norberto Hernandez, kuhar u restoranu Windows on the World koji se nalazio na vrhu sjevernog tornja blizanca. Čak i neki članovi Hernandezove obitelji bili su uvjereni da je riječ o Norbertu. Detaljnijim pregledavanjem ostalih fotografija ipak su zaključili da njihov rođak nije čovjek na slici.

U drugoj istrazi časopisa Esquire, reporter Tom Junod, došao je do zaključka da bi moglo biti riječi o Jonathanu Brileyu. Tada 43-godišnji Briley radio je kao zvučni tehničar u Windows on the World. Postoji teorija da, ako je stvarno riječ o Brileyu, on je slučajno pao iz restorana. Naime, Briley je bio astmatičar i znao je da se nalazi u životnoj opasnosti kada je dim počeo kuljati u restoran.

Šef Windows on the World Michael Lomonaco rekao je da postoji realna mogućnost da je riječ o Brileyu. Na jednoj od fotografija ispod košulje vidi se narančasta majica kakvu je Briley često nosio. Starija sestra Gwendolyn također misli da je na fotografiji Jonathan. “Kada sam prvi put vidjela fotografiju i vidjela visokog i mršavog muškarca, rekla sam sama sebi: ‘Da ne znam bolje, mislila bih da je na slici Jonathan'”, ispričala je Gwendolyn novinarima davne 2003. godine.

Identitet osobe na fotografiji nikad neće biti zasigurno utvrđen, ali ostat će zabilježen u povijesti kao najeklatantniji pokazatelj ljudske nemoći pred bezumljem terorizma.

(express.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend