Svijet, Vijesti iz BiH

Slovenska tvrtka tuži BiH! Spor težak više od 1,5 milijardi KM

Odvjetnica i projekt menadžerica Udruge “Arbitri” Armela Ramić izjavila je da se ukupna vrijednost arbitražnih postupaka koji se vode protiv BiH procenjuje na više od 1,5 milijardi KM.

 

Ramić je govorila o arbitraži kao načinu rješavanja sporova, aktualnim arbitražinim postupcima koji se vode protiv BiH, te u kojoj mjeri Bosni i Hercegovini doprinosi razvijen sustav arbitraže.

Protiv BiH, navela je Ramić, pokrenut je još jedan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. Naime, indijski državljani Naveen Aggarwal i Gupta Neete pokrenuli su arbitražni postupak protiv BiH vrijedan 40 milijuna dolara, tvrdeći da su prevareni prilikom kupnje dionica Krajina osiguranja.

Važno je istaknuti, dodala je Ramić, da je BiH potpisala Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija s Indijom, a shodno tome, indijski investitori tvrde da je BiH prekršila odredbe tog sporazuma.

Nažalost, BiH je već izgubila jedan spor, i to pred Stalnim arbitražnim sudom u Haagu u vrijednosti od 1,256.139 KM, vezano uz izgradnju mosta preko Save kod Svilaja. A spor koji nosi najveću vrijednost, “Elektrogospodarstvo Slovenije – Razvoj inžinjering protiv BiH”, također se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

Vrijednost postupka je približno 1,3 milijarde KM, a kako navodi Ramić, očekuje se odluka arbitražnog vijeća. Ako se dogodi da država izgubi spor, visina odštetnih zahtjeva je uvijek visoka, a posljedica gubitka spora ide na teret proračuna, odnosno svih građana.

(vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend