Regionalne vijesti, Vijesti iz BiH

Slovenija odvodi i poštare iz BiH

“Pošta Slovenije” raspisala je javni oglas za zapošljavanje 20 poštara iz BiH, a oni koji dobiju šansu da rade u ovom slovenačkom preduzeću mogu da računaju na bruto platu od 955 eura.

 

U javnom pozivu, koji je objavljen na sajtu Agencije za zapošljavanje BiH, navedeno je da će radnici biti zaposleni na period od godinu i da će sami morati da se pobrinu za smještaj.

Među zahtjevima poslodavca navedeno je i da kandidati za radno mjesto poštara treba da imaju niži stepen obrazovanja, vozačku dozvolu “B” kategorije, potvrdu o poznavanju slovenačkog jezika nivoa “A2” i potvrdu o nekažnjavanju.

– Ovaj javni poziv već smo proslijedili zavodima za zapošljavanje RS i FBiH, koji su takođe obavezni da ga objave. Kandidati koji budu zainteresovani za posao poštara u Sloveniji moći će da se javljaju biroima u svojoj opštini i nama. Na kraju će zavodi za zapošljavanje nama proslijediti spisak onih koji su aplicirali na javni poziv. Odabraćemo one koji ispunjavaju sve uslove iz konkursa i sa njima će na kraju biti obavljeni intervjui – kazao je portparol Agencije za zapošljavanje BiH Boris Pupić.

Ovo je prvi javni poziv “Pošta Slovenije” za zapošljavanje radnika iz BiH, a za sada nije poznato da li će kao i u slučaju drugih traženih profila biti raspisivano više konkursa.

U “Pošti Slovenije” ranije su “Glasu Srpske” kazali da će za radnom snagom na tržištu BiH posegnuti tek kada iscrpe sve mogućnosti za popunu radnih mjesta na tržištu Slovenije i Srbije.

– Borimo se sa nedostatkom kadra u oblasti isporuke, odnosno pomoćnih radnika, dispečera, vozača i pisara. Uprkos aktivnostima na obezbjeđenju odgovarajućeg broja radnika, suočeni smo i sa velikim fluktuacijama radne snage. Tek kada iscrpimo sve te mogućnosti i ako ne dosegnemo odgovarajući broj zaposlenih u oblasti isporuke, biće potrebno angažovati kadar iz BiH – kazali su u  “Pošti Slovenije”.

Sporazum

Savjet ministara BiH ima potpisan ugovor o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji.

Na osnovu tog sporazuma lani je zaposleno 8.132 stanovnika, što je 74,9 odsto više nego u 2016. godini.

(Glas Srpske)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend