Vijesti iz BiH

Slovenija će prvo isplatiti štediše iz Hrvatske pa tek onda iz BiH

Poziv štedišama je objavljen danas u mostarskom Večernjem listu, Oslobođenju i Nezavisnim novinama, a svi koji polažu pravo na povrat stare devizne štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci dužni su od 1. decembra predati zahtjev za povrat štednje. Ipak prvo će biti isplaćene štediše iz Hrvatske pa tek onda BiH.

Poziv štedišama u BiH i Hrvatskoj uputilo je Slovensko ministarstvo finansija, a rok za predaju zahtjeva je 31. decembar 2017. godine. Slovenija je pristala na odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojoj je odlučeno da je štedišama u BiH i Hrvatskoj uskraćeno pravo na isplatu stare devizne štednje.

U BiH oko 130.000 osoba potražuje staru deviznu štednju iz bivše Ljubljanske banke, za što će biti potrebno oko 250.000 eura. Isplate će se vršiti u roku od tri mjeseca od priznavanja verifikacije, a prema posljednjim informacijama prvo bi štediše iz Hrvatske trebale biti isplaćene pa tek onda iz BiH. Verifikacija štediša iz BiH započet će nakon što vlasti u BiH dostave kompletnu dokumentaciju nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo centrali u Sloveniji.

Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH rečeno je kako će udruženje pomoći svojim članovima u popunjavanju obrazaca koje je potrebno dostaviti. Ipak iz ovog udruženja napominju da traženi zahtjev za isplatu ne podrazumijeva i zahtjev za izvršenje presude, te se savjetuje svim štedišama da uz zahtjev za povrat štednje prilože i zahtjev za izvršenje presude.

Pravo na potraživanje imat će i nasljednici štediša bivše Ljubljanske banke. Sve potrebne dokumente i formulare možete pronaći ovdje.

(Klix.ba)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend