Regionalne vijesti

Slovenci spremaju kolektivnu tužbu protiv VW-a

Slovenačko udruženje za prava potrošača prikupilo je oko 6.200 prijava vlasnika Folksvagenovih vozila koji su odlučili da učestvuju u kolektivnoj tužbi evropskih potrošačkih organizacija protiv tog njemačkog proizvođača.

 

“Do sada dobijene prijave, narednih nedelja će provjeriti pravnici kako bi se utvrdilo da li je za sud potrebna dodatna dokumentacija i podaci”, objavilo je slovenačko udruženje, a prenosi agencija Hina.

Dodaje i da je podizanje tužbe vlasnika automobila protiv VW-a, preko Evropske potrošačke organizacije BEUC i američke advokatske kuće Hausfeld, planirano za kraj marta ove godine.

VW je u svoja vozila s dizel motorima ugrađivao programsku opremu za lažiranje na testovima mjerenja emisije štetnih gasova.

Kampanja prikupljanja prijava vlasnika vozila koji su kupili VW-ova vozila sa softverom za lažiranje, vodila se i u Italiji, Španiji, Portugalu, Slovačkoj, Švicarskoj i u Litvaniji.

U Sloveniji bi, prema procjenama, moglo biti čak 45.000 vlasnika VW-ovi vozila koji su oštećeni zbog ugrađenog softvera koji je omogućio da se na testiranju pokazuju manje količine štetnih gasova od stvarnih.

(Blic)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend