Zanimljivosti

“Slatkiši ubijaju”: U kolikoj je mjeri šećer opasan za oboljele od dijabetesa?

Sa Tajlanda nam stiže nesvakidašnja, zanimljiva i pomalo uznemirujuća kampanja koja za cilj ima podizanje svijesti o važnosti prevencije i liječenja dijabetesa, u cilju sprečavanja komplikacija bolesti.

Dijabetes (šećerna bolest) je poremećaj metabolizma koji se ogleda u kroničnoj povišenoj razini šećera u krvi koja nastaje usljed poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje.

Dijabetes može uzrokovati mnoštvo zdravstvenih problema i komplikacija, a najekstremniji među njima je sindrom dijabetesnog stopala.

Kod oboljelih od dijabetesa, usljed neadekvatnog liječenja i zapuštanja bolesti može doći do oboljenja živaca i nedostatka krvi u stopalu, a stanje se može dodatno iskomplikovati i infekcijom.

Iz tog se razloga na stopalu mogu javiti čirevi, pa i gangrena koja zna završiti amputacijom i dovesti do invaliditeta i morbiditeta kod osoba oboljelih od dijabetesa.

Kampanju pod nazivom “Slatkiši ubijaju” je napravila The Diabetes Association of Thailand u saradnji sa firmom Ogilvy & Mather Bangkok. Na njoj se mogu vidjeti “rane” na rukama i nogama ljudi napravljene od slatkiša.

Izvor: klix.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend