Lokalne vijesti

Skupština SBK-a odobrila kreditno zaduženje od 12 miliona KM

Skupština Srednjobosanskog kantona odobrila je danas dugoročno kreditno zaduženje SBK-a od 12 miliona KM za isplate po izvansudskim nagodbama iz izvršnih sudskih presuda, zaposlenicima u školstvu, unutarnjim poslovima, pravosudnim institucijama i za naknade odvjetničkim kućama.

Prema ovoj odluci, SBK će se kod Intesa Sanpaolo Banke zadužiti za šest miliona KM, a za preostalih šest milijuna KM kod Unicredit banke.

Odluka o kreditnom zaduženju usvojena je bez rasprave za skupštinskom govornicom, kao i predložene izmjene kantonalnog budžeta kojima je Vlada planirala njegovo uvećanje za 13.145.000 KM, od čega je 12 miliona dugoročno kreditno zaduženje, a 1.145.000 KM su sredstva od neizravnih poreza.

Ministar financija SBK-a Zoran Marković kazao je novinarima da ukupni deficit trenutno iznosi oko 30 miliona KM, ali je istaknuo da će on biti smanjen pokrivanjem duga koji postoji prema državnim službenicima i namještenicima.

Na pitanje novinara je li očekivao da će odluka od milijunskom kreditnom zaduženju SBK-a u Skupštini biti usvojena bez rasprave zastupnika, Marković je rekao da je na to utjecala činjenica da “svi imaju nekoga tko će dobiti novac iz ovog kredita”.

 

 

 

(Izvor: Klix)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend